Casestudies

Casestudy: circulaire gevelrenovatie ziekenhuis met Etex- en EQUITONE-panelen, Drachten (Nederland)

In een eerste fase van een totaalrenovatie van het AZ Nij Smellinghe in het Nederlandse Drachten, werd de gevel aangepakt. Er werd gekozen de bestaande Etex-panelen te hergebruiken en aan te vullen met recycleerbare EQUITONE [pictura]-panelen.

Casestudy: Molenwest Square, Sint-Jans-Molenbeek

Molenwest Square omvat de tijdelijke invulling van een terrein in Molenbeek waar de komende jaren een nieuwe gemengde wijk moet verrijzen. Het Brusselse bureau 1001 architecture urbanism ontwierp daarvoor een demonteerbare structuur.

Projectinfo

Circulair paviljoen (ConstruLab en 019) siert deze zomer tuin van Rubenskasteel in Elewijt

Aan het Rubenskasteel in Elewijt pronkt sinds 1 augustus een opvallende circulaire constructie. Het paviljoen werd ontworpen en gebouwd door ConstructLab en 019 en kadert in een nieuw herwaarderingsfestival.

Zeshoekig circulair bedrijfsgebouw nieuw landmark in Lommel (DAM architecten)

Vzw de Biehal resideert intussen al even in zijn nieuwe bedrijfsgebouw in Lommel, een zeshoekige CLT-constructie. Het gebouw is multifunctioneel en volledig demonteerbaar. Het werd ontworpen door DAM architecten en gerealiseerd door Beneens.

Awards

Circubuild-award naar schrijnwerkerij van Vanderstraeten

Wim Martens van Recupwood heeft de schrijnwerkerijafdeling van Vanderstraeten (VDS) gekozen als nieuwe winnaar van de Circubuild-award.

Wim Martens (Recupwood) nieuwe winnaar Circubuild-award

Wim Martens en zijn bedrijf Recupwood zijn de nieuwe winnaar van de Circubuild-award. De zaakvoerder ontvangt de prijs uit handen van de Leuvense Materialenbank, die er begin dit jaar mee beloond werd.

Evenementen

100 op 100 voor herbestemming: 100 geslaagde herbestemmingsprojecten in aanloop naar Herbestemmingsdag

In aanloop van de herbestemmingsdag kan je op LinkedIn de reeks 100 op 100 voor herbestemming volgen. Zes fans posten er mooie herbestemmingsprojecten.

“Het is bij aanbestedingen belangrijk ruimte te laten voor circulaire oplossingen”

Circulair aanbesteden vormde het vierde en laatste thema in het webinar van Circubuild over circulariteit in kantoren. “Laat bij aanbestedingen ruimte voor circulariteit”, vertelde Emiel Ascione van Kamp C.

Internationaal

Paviljoenen Floriade in Almere krijgen nieuw leven als lounge tijdens Dutch Grand Prix

ShellterWOOD, een spin-off van WOODinc, heeft de houten boxen waarmee het twee paviljoenen bouwde op de Floriade in Almere, een nieuw leven gegeven langs het Formule 1-racecircuit in het Nederlandse Zandvoort.

Nieuw stadion SC Cambuur wordt eerste met CO2-neutraal staal van ArcelorMittal

Het nieuwe stadion van voetbalclub SC Cambuur is het eerste wereldwijd dat opgetrokken werd met XCarb ofte CO2-neutraal staal van ArcelorMittal.

Productinfo

Ton Bouw (James Hardie): “Een circulaire bouwsector is haalbaar én winstgevender”

Met zijn circulaire fermacell-gipsvezelplaten maakt James Hardie de bouw van steeds duurzamere woningen en gebouwen mogelijk. "Want een circulaire bouwsector is niet alleen haalbaar, maar ook winstgevender", aldus technisch directeur Ton Bouw. 

Monique de Vos (Faay Vianen): “Optoppen en het gebruik van biobased materialen gaan hand in hand”

“Optoppen leent zich perfect voor de toepassing van biobased materialen”, vertelt Monique de Vos, commercieel directeur bij Faay Vianen, een Nederlands bedrijf dat prefabwanden produceert met zo’n biogebaseerde materialen.

Raar maar waar

Raar maar waar: tafel gemaakt uit legeruniformen siert eetruimte van ’t Centrum

In ’t Centrum, het nieuwe circulaire kantoorgebouw van Kamp C in Westerlo, staat sinds kort een wel heel bijzondere lunchtafel. Het tafelblad is immers gemaakt van gerecycleerde legeruniformen.

Raar maar waar: padeller uit Lokeren wil ballen tweede leven bezorgen als isolatiemateriaal

Frederik Verstraete uit Lokeren, fervent beoefenaar van de tegenwoordig zo populaire sport padel en werkzaam bij B&R Bouwgroep, kreeg op het padelveld het idee om gebruikte ballen te recycleren tot isolatiemateriaal. Zijn broodheer gaat nu testen ...

Varia

Prettig bouwverlof!

De redactie van Circubuild neemt vanaf volgende week even vakantie. Vanaf 1 augustus spekken we de website weer met circulair bouwnieuws. 

Workshops geven antwoord op vraagstukken rond hergebruik

Embuild stelt momenteel samen met Buildwise praktische gidsen op om bouwbedrijven te begeleiden in het hergebruiken van bouwmateriaal.

Gewikt en gewogen

Gewikt & Gewogen: Yannick Van Springel (YVAS Architectenbureau) over Leadax Roov van Wienerberger

Yannick Van Springel, zaakvoerder van YVAS Architectenbureau, koos in het ontwerp van zijn eigen woning voor Leadax Roov van Wienerberger. In deze Gewikt & Gewogen geeft hij meer uitleg bij die keuze.

Gewikt & Gewogen: Koen Feyaerts (VK architects+engineers) over groen beton in Komet-project in Mechelen

In deze Gewikt & Gewogen heeft Koen Feyaerts van VK architects+engineers het over het groene beton dat speciaal werd ontwikkeld voor het project Komet in Mechelen, maar dankzij het behalen van een BENOR-label nu breed toepasbaar is.

Opinie

Glenn Lyppens (POLO Labs): “Circulair ontwerp op losse schroeven”

“Ik vraag me af waarom zo weinig ontwerpers weerwerk bieden tegen een toenemende uitholling van het begrip circulariteit, en daarmee ook van ons vak”, schrijft Glenn Lyppens, als architect-onderzoeker verbonden aan POLO Labs, in dit opiniestuk.

Jan Van Cakenberghe (stil(l)architectuur): “Biobased materialen zullen goedkoopste keuze zijn als schaduwkosten eindelijk worden doorgerekend”

Biobased materialen zullen de goedkoopste keuze zijn als schaduwkosten eindelijk worden doorgerekend. Dat is de mening van Jan Van Cakenberghe van stil(l)architectuur. Hij schreef er voor Circubuild een opiniestuk over.

Cirkelredeneringen

Cirkelredeneringen: “Genoeg prototypes van biomaterialen, tijd om te investeren!”

Gescroll door haar Instagram-feed inspireerde onze huiscolumniste Birgitt Deckers van Studio Planeet tot het opmaken van een stand van zaken over wat er vandaag allemaal beweegt op het vlak van biogebaseerde bouwmaterialen. Die stavaza was dan wee...

Cirkelredeneringen: “Rechte lijnen en meer organisch bouwen zijn niet per se vijanden”

Onze huiscolumniste Birgitt Deckers van Studio Planeet heeft een deugddoende vakantie achter de rug. En ze heeft zich daarin niet enkel ontspannen, maar ook inspiratie opgedaan voor een van haar huidige projecten. “De laatste maanden was ik bezig ...

Blijvers van Blykers

Blijvers van Blykers: het werk van Dom Hans van der laan als wegwijzer naar circulair bouwen

De cirkel waarin de monnik-architect Dom Hans van der Laan geloofde, was die van het eeuwige leven. Het zou oneerbiedig zijn om zijn werk postuum ándere circulaire aspiraties toe te dichten. het valt evenwel niet te ontkennen dat hij als een gesch...

Blijvers van Blykers: materiaalminimalisatie bij Catalaanse gewelven

Circulair bouwen heeft pas de laatste jaren echt aan belang gewonnen, maar dat betekent niet dat er in het (verre) verleden geen voorbeelden van te vinden zijn. Heel wat structuren die ‘op druk’ werken, kunnen volgens Kris Blykers van BLIEBERG arc...

Natuur als leermeester

Lydia Fraaije (FRAAI architecten): "Circulair bouwen is een duurzaamheidscriterium binnen biomimicry"

We gaan prat op onze technologische innovaties en nieuwigheden. Ook binnen de bouwwereld. Toch zijn er leerlessen die al miljarden jaren meegaan. Inderdaad: we kunnen veel leren van de natuur. Hoe integreren we de principes uit de natuur in het on...

Natuur als leermeester om kerk maagdelijk wit te houden

Toen de New Yorkse architect Richard Meier kort na de eeuwwisseling het ontwerp tekende voor een nieuwe kerk in een oostelijke wijk van Rome, was het zijn uitdrukkelijke wens dat de natuurelementen geen vrij spel zouden krijgen; de kerk moest voor...

De praatstoel

De Praatstoel: Katrien Van Doren (KOMAAN! architecten)

Katrien Van Doren runt sinds 2015 samen met partners Jerzy Bakker, Anke Nys en Olivier Roels KOMAAN! architecten in Antwerpen. Op enkele jaren tijd bouwde het bureau een boeiend portfolio uit, waarbij vooral het renoveren en herconfigureren van be...

De Praatstoel: Sven Grooten (B-architecten)

Sven Grooten is een van de medeoprichters van B-architecten. Dat bureau draagt duurzaamheid naar eigen zeggen hoog in het vaandel en grijpt kansen om de grenzen van het beroep op te zoeken. Nu een van de projecten van het bureau, Mundo-a, gewonnen...

Onze partners