Casestudies

Casestudy: circulaire gevelrenovatie O.666-gebouw met FOAMGLAS-oplossingen, Oostende

In Oostende werd in januari van dit jaar de buitengevel van het O.666-gebouw gerenoveerd. Daarbij werden onder meer cellulaire glasisolatie van FOAMGLAS® en PrettyPlastics-geveltegels gebruikt.

Casestudy: circulaire gevelrenovatie ziekenhuis met Etex- en EQUITONE-panelen, Drachten (Nederland)

In een eerste fase van een totaalrenovatie van het AZ Nij Smellinghe in het Nederlandse Drachten, werd de gevel aangepakt. Er werd gekozen de bestaande Etex-panelen te hergebruiken en aan te vullen met recycleerbare EQUITONE [pictura]-panelen.

Projectinfo

ETAP optimaliseert verlichtingscomfort bij Terumo Europe met duurzame renovatie

De voorbije jaren ondergingen de faciliteiten van Terumo Europe in Haasrode een doorgedreven verlichtingsupgrade waarbij oude fluorescentieverlichting plaatstmaakte voor hoogwaardige ledverlichting met circulaire eigenschappen van ETAP.

Circulair kantoorgebouw The Wings (assar architects) klaar voor de dienst

The Wings, in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport in Diegem, is sinds begin dit jaar helemaal operationeel. Assar architects ontwierp het gebouw volgens verschillende principes van circulair bouwen.

Awards

JUUNOO een van 3 winnaars met link met circulair bouwen op Henry van de Velde Awards 2024

Op 23 januari werden de Henry van de Velde Awards uitgereikt. Onder de winnaars vielen met het JUUNOO, de MyGrid ModuleOne en een circulaire bouwkit voor leeromgevingen ook drie laureaten te noteren met een duidelijke link met circulair bouwen.

Belgian Construction Awards kennen heel wat winnaars met link met circulair bouwen

De vierde editie van de Belgian Construction Awards zit erop. Onder de winnaars vallen net als vorig jaar opnieuw heel wat projecten, bedrijven en personen te noteren die een link hebben met circulair bouwen. In dit artikel lijsten we ze voor je op.

Evenementen

Leer meer over middelhoge houtbouw in de Masterclass Mid-rise Timer Architecture

Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt organiseren op 5, 6 en 7 juni in Antwerpen de Masterclass Mid-rise Timer Architecture, een masterclass over middelhoge houtbouw. Daarin komen ook de circulaire aspecten van houtbouw aan bod.

Hoe digital twin voor meer circulariteit kan zorgen in Oostende

Olivier De Buck van Stad Oostende is spreker op de studiedag ‘Bouwen in de toekomst: de rol van digitalisering en circulariteit’ op 14 maart in Oostende. Hij komt er uitleggen hoe een digital twin de circulariteit in de badstad kan vergroten.

Internationaal

Paviljoenen Floriade in Almere krijgen nieuw leven als lounge tijdens Dutch Grand Prix

ShellterWOOD, een spin-off van WOODinc, heeft de houten boxen waarmee het twee paviljoenen bouwde op de Floriade in Almere, een nieuw leven gegeven langs het Formule 1-racecircuit in het Nederlandse Zandvoort.

Nieuw stadion SC Cambuur wordt eerste met CO2-neutraal staal van ArcelorMittal

Het nieuwe stadion van voetbalclub SC Cambuur is het eerste wereldwijd dat opgetrokken werd met XCarb ofte CO2-neutraal staal van ArcelorMittal.

Productinfo

Biogebaseerd en losmaakbaar renoveren met de wanden van Faay Vianen

Door te kiezen voor biogebaseerde materialen die ook nog eens losmaakbaar en herbruikbaar zijn kunnen gebouwen volledig circulair worden gerealiseerd. Dat idee ligt aan de basis van de wandsystemen van Faay Vianen.

De 6 stappen waarmee Akoestiekfabriek van gebruikte isolatie tot geplaatst paneel komt

Akoestiekfabriek ontwerpt en produceert zijn akoestische oplossingen op circulaire wijze en kan heel concreet maken hoe het van gebruikte isolatie tot geïnstalleerd paneel komt. Het proces omvat zes stappen.

Raar maar waar

Raar maar waar: tafel gemaakt uit legeruniformen siert eetruimte van ’t Centrum

In ’t Centrum, het nieuwe circulaire kantoorgebouw van Kamp C in Westerlo, staat sinds kort een wel heel bijzondere lunchtafel. Het tafelblad is immers gemaakt van gerecycleerde legeruniformen.

Raar maar waar: padeller uit Lokeren wil ballen tweede leven bezorgen als isolatiemateriaal

Frederik Verstraete uit Lokeren, fervent beoefenaar van de tegenwoordig zo populaire sport padel en werkzaam bij B&R Bouwgroep, kreeg op het padelveld het idee om gebruikte ballen te recycleren tot isolatiemateriaal. Zijn broodheer gaat nu testen ...

Varia

Finstral verkleint milieu-impact gradueel met eigen ontwikkelde tool

Met de Finstral Environmental Impact Board heeft Finstral een eigen tool waarmee het op gegeven tijdstippen de balans kan opmaken van zijn milieu-impact en zo de vorderingen op dat vlak kan opvolgen. Het uiteindelijke doel: CO2-neutraliteit in 2030.

ZitSta over hoe Econocom asaservicemodel hielp bewerkstelligen

ZitSta biedt zijn oplossingen sinds enige tijd aan via de asaserviceformule. Het doet dat in samenwerking met Econocom, dat de financiële kant voor zijn rekening neemt. In een getuigenis lichtte ZitSta de samenwerking met Econocom toe.

Gewikt en gewogen

Gewikt & Gewogen: Philippe Brysse (A2D) over de kalkhennepblokken van IsoHemp

Voor de realisatie van zijn nieuwe kantoor naar eigen ontwerp maakte A2D gebruik van de kalkhennepblokken van IsoHemp om bepaalde wanden te isoleren. In deze Gewikt & Gewogen licht Philippe Brysse van A2D die keuze toe.

Gewikt & Gewogen: Yannick Van Springel (YVAS Architectenbureau) over Leadax Roov van Wienerberger

Yannick Van Springel, zaakvoerder van YVAS Architectenbureau, koos in het ontwerp van zijn eigen woning voor Leadax Roov van Wienerberger. In deze Gewikt & Gewogen geeft hij meer uitleg bij die keuze.

Opinie

Open brief van de Vlaamse Bouwmeester over circulariteit

In een open brief maakt Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs een stand van zaken op rond circulair bouwen in Vlaanderen. Aanleiding was een voor hem niet zo prettige vaststelling op BATIBOUW. We publiceren de open brief hieronder integraal.

Glenn Lyppens (POLO Labs): “Circulair ontwerp op losse schroeven”

“Ik vraag me af waarom zo weinig ontwerpers weerwerk bieden tegen een toenemende uitholling van het begrip circulariteit, en daarmee ook van ons vak”, schrijft Glenn Lyppens, als architect-onderzoeker verbonden aan POLO Labs, in dit opiniestuk.

Cirkelredeneringen

Cirkelredeneringen: “Genoeg prototypes van biomaterialen, tijd om te investeren!”

Gescroll door haar Instagram-feed inspireerde onze huiscolumniste Birgitt Deckers van Studio Planeet tot het opmaken van een stand van zaken over wat er vandaag allemaal beweegt op het vlak van biogebaseerde bouwmaterialen. Die stavaza was dan wee...

Cirkelredeneringen: “Rechte lijnen en meer organisch bouwen zijn niet per se vijanden”

Onze huiscolumniste Birgitt Deckers van Studio Planeet heeft een deugddoende vakantie achter de rug. En ze heeft zich daarin niet enkel ontspannen, maar ook inspiratie opgedaan voor een van haar huidige projecten. “De laatste maanden was ik bezig ...

Blijvers van Blykers

Blijvers van Blykers: het werk van Dom Hans van der laan als wegwijzer naar circulair bouwen

De cirkel waarin de monnik-architect Dom Hans van der Laan geloofde, was die van het eeuwige leven. Het zou oneerbiedig zijn om zijn werk postuum ándere circulaire aspiraties toe te dichten. het valt evenwel niet te ontkennen dat hij als een gesch...

Blijvers van Blykers: materiaalminimalisatie bij Catalaanse gewelven

Circulair bouwen heeft pas de laatste jaren echt aan belang gewonnen, maar dat betekent niet dat er in het (verre) verleden geen voorbeelden van te vinden zijn. Heel wat structuren die ‘op druk’ werken, kunnen volgens Kris Blykers van BLIEBERG arc...

Natuur als leermeester

Lydia Fraaije (FRAAI architecten): "Circulair bouwen is een duurzaamheidscriterium binnen biomimicry"

We gaan prat op onze technologische innovaties en nieuwigheden. Ook binnen de bouwwereld. Toch zijn er leerlessen die al miljarden jaren meegaan. Inderdaad: we kunnen veel leren van de natuur. Hoe integreren we de principes uit de natuur in het on...

Natuur als leermeester om kerk maagdelijk wit te houden

Toen de New Yorkse architect Richard Meier kort na de eeuwwisseling het ontwerp tekende voor een nieuwe kerk in een oostelijke wijk van Rome, was het zijn uitdrukkelijke wens dat de natuurelementen geen vrij spel zouden krijgen; de kerk moest voor...

De praatstoel

De Praatstoel: Katrien Van Doren (KOMAAN! architecten)

Katrien Van Doren runt sinds 2015 samen met partners Jerzy Bakker, Anke Nys en Olivier Roels KOMAAN! architecten in Antwerpen. Op enkele jaren tijd bouwde het bureau een boeiend portfolio uit, waarbij vooral het renoveren en herconfigureren van be...

De Praatstoel: Sven Grooten (B-architecten)

Sven Grooten is een van de medeoprichters van B-architecten. Dat bureau draagt duurzaamheid naar eigen zeggen hoog in het vaandel en grijpt kansen om de grenzen van het beroep op te zoeken. Nu een van de projecten van het bureau, Mundo-a, gewonnen...

Onze partners