Kwalitatief wonen voor iedereen binnen de ecologische draagkracht van de planeet: hoe maken we deze droom waar? Door sufficiëntie een prominente plaats te geven: in de manier waarop we naar gebouwen kijken en hoe we projecten ontwikkelen, ontwerpen en uitvoeren.
Het is intussen een jaarlijks terugkerend Expert Day-onderwerp geworden: het belang van een sufficiënte aanpak in gebouwontwerp en -uitvoering. Inzetten op efficiëntie - zowel op het niveau van energiegebruik en materialen, om “meer te doen met minder” - blijft een belangrijke strategie in het decarboniseren van gebouwen, maar volstaat niet om de ergste gevolgen van klimaatontwrichting en ecosysteemvernieling af te wenden.
We moeten ook het “meer doen” kritisch durven bevragen. Is nieuwbouw echt nodig? Kunnen we niet vaker en beter benutten wat we al hebben? Het reeds gebouwde meer op waarde schatten, een “nieuwbouwpauze” houden, maar ook gericht slopen om ruimte terug te geven aan mens en natuur. Hoog tijd voor een sufficiënte herstelarchitectuur, om meer ruimte te maken voor samenlevingsvormen waarin het respecteren van de planetaire draagkracht en het recht op goed wonen voor iedereen, ook voor de komende generaties, hand in hand gaan.
Schrijf je nu in en maak kennis met een waaier van interessante cases uit Nederland en Vlaanderen, met aandacht voor zowel theoretische onderbouwing als toepassingen in de praktijk. Bovendien zorgen we er zoals altijd voor dat je ruim de tijd hebt om te netwerken en bij te praten met collega's in een aangenaam en inspirerend kader.