Op 8 september gaat het slotevent van Circulab door, een leer- en onderzoekstraject gekoppeld aan de nieuwe bouwcampus die tegen 2024 zal verrijzen op de campus Diepenbeek van de UHasselt en circulair bouwen zal promoten vanuit een breed perspectief en verschillende expertises. Het project is een multidisciplinaire samenwerking tussen de Confederatie Bouw Limburg, POM Limburg en de UHasselt en kwam tot stand dankzij middelen van Vlaanderen Circulair. Inschrijven kan nog tot en met 30 augustus via de link hiernaast. De plaatsen zijn beperkt.
De eerste resultaten van Circulab, meer bepaald een architecturale verkenning van de mogelijkheden voor de bouw van een circulair centrum in Diepenbeek, Bouwcampus 2.0 genaamd, door de studenten architectuur en industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt, werden in mei van dit jaar in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir al voorgesteld. Het slotevent van Circulab, waarin de vervolgresultaten worden getoond in de vorm van twee interactieve workshops, gaat nu dus door op 8 september in de gebouwen van LIMTEC+, het technologiecentrum van de metaalsector in Limburg, met adres Wetenschapspark 35, 3590 Diepenbeek. Het programma ziet eruit als volgt:
- 13 uur: ontvangst;
- 13.15: inleiding;
- 13.30 – 14.30 uur: sessie 1: 'Bepalen van de circulaire ambities van een bouwproject: hoe eraan beginnen?' Deze interactieve sessie wordt gegeven door Anne Froidmont van de UHasselt en Griet Goossens van de Vlaamse Confederatie Bouw en zal onder meer antwoord proberen te bieden op de vraag hoe transparant gecommuniceerd kan worden tussen bouwpartners op het vlak van circulaire ambities. Ook worden meer tekst en uitleg gegeven bij de GRO en de Circular Built-tool ontwikkeld door het WTCB.
- 14.30 – 15.30 uur: sessie 2: 'Juridische aspecten bij het aanbesteden en opvolgen van een circulair bouwproject'. Deze interactieve sessie wordt verzorgd door Jonas Voorter en Laura Stallaerts, beiden van de UHasselt, en Marijke Gorissen van POM Limburg en zal zich, zoals de omschrijving doet vermoeden, buigen over de vraag hoe het huidige juridische kader, onder meer de wet inzake overheidsopdrachten en de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect, circulair bouwen vandaag al toelaat en waar nog ruimte is voor verbetering.
Circulab richt zich in eerste instantie op kennisinstellingen en bouwactoren die een voorbeeld kunnen geven inzake de aanbesteding van een circulair gebouw – juridisch geschoolden binnen een bouwbedrijf, steden en gemeenten …
Alle deelnemers krijgen de bevindingen uit Cirulab ook mee naar huis in de vorm van een zogenaamd cookbook.