Award

De Circubuild-award, ontworpen en gemaakt door Manouk Vorselaars, studente aan de afdeling Interior Design & Architectuur van Thomas More, erkent de verdienste van mensen die pionierswerk lever(d)en op het vlak van circulair bouwen.

De prijs is een soort wisseltrofee: de winnaar duidt telkens zelf een volgende laureaat aan en geeft de Circubuild-award vervolgens hoogstpersoonlijk door. Zo verandert de trofee ongeveer om de maand van eigenaar. Indien de gelegenheid zich voordoet, gaat het ceremoniële moment van de overdracht door op een of ander evenement rond circulair bouwen.

Het is ook de bedoeling dat elke laureaat van de Circubuild-award, wanneer hij de prijs doorgeeft aan de volgende winnaar, een pijnpunt voor circulair bouwen benoemt, het grootste waar het nieuwe bouwprincipe volgens hem nog mee kampt. 


Symbolisch ontwerp

Naast het feit dat de Circubuild-award een wisseltrofee is, wat helemaal past binnen het circulaire gedachtegoed, staat ook het ontwerp bol van de symboliek. De award is gemaakt uit hout, een hernieuwbaar materiaal, en bestaat uit twaalf blokjes die Esher-gewijs met elkaar verbonden zijn via onverlijmde deuvels, een droge en omkeerbare verbinding. De award heeft vormelijk ook een duidelijke link met de gesloten materialencyclus waar met circulair bouwen naar gestreefd wordt. De award gaat in zijn bestaande vorm van winnaar naar winnaar en pas na een jaar, wanneer de award twaalf laureaten heeft gekend, wordt hij uit elkaar gehaald en krijgt elke winnaar zijn gepersonaliseerde blokje. Vorselaars opperde het idee om daar ook een receptie aan te koppelen zodat alle winnaars fysiek worden samengebracht, wat zou kunnen resulteren in samenwerkingen, belangrijk om circulair bouwen van de grond te krijgen.

Manouk Vorselaars' ontwerp werd gekozen door onze redactie na een ontwerpwedstrijd. Het is al de tweede versie van de Circubuild-award. Hier lees je meer over de ontwerpwedstrijd. Via deze link kom je dan weer meer te weten over de allereerste Circubuild-award. Het is onze bedoeling de Circubuild-award jaarlijks een nieuwe look aan te meten.

Hieronder lees je wie de Circubuild-award reeds won.

[Lees meer] [Lees minder]

Gerelateerde artikels

Onze partners