ETAP Lighting International NV: Circular Light as a Service

Wat?

Met Circular Light as a Service, kortweg C-LaaS, biedt ETAP Lighting International NV verlichting en noodverlichting ook aan als een dienst. In plaats van zelf te investeren in een eigen verlichtingsinstallatie, kan de klant tegen een jaarlijkse vergoeding gebruikmaken van verlichting of noodverlichting die wordt voorzien door ETAP, dat de voorfinanciering op zich neemt.

Circulair

ETAP staat in voor het – circulaire – ontwerp, de constellatie en de installatie van de armaturen, maar neemt gedurende de looptijd van het contract met de klant ook het onderhoud ervan voor zijn rekening. ETAP garandeert de verlichtingsprestaties, energie-efficiëntie en wettelijke vereisten van de installatie gedurende de hele looptijd van het contract. Wanneer het contract afloopt, biedt ETAP de mogelijkheid aan om de verbintenis te verlengen, na een check-up of upgrade van de installatie, of de armaturen terug te nemen voor hergebruik.

De armaturen van ETAP zijn ontworpen met een lange levensduur als doel, met hoogwaardige materialen, waarvan zo veel mogelijk gerecycleerde. Ook door de armaturen zo energie-efficiënt mogelijk te ontwerpen zodat er minder armaturen nodig zijn voor het verlichten van ruimte, zet ETAP in op materiaalminimalisatie.

Eindeloos, moeiteloos en afvalloos licht, dat is waar ETAP voor staat.

Doorlichting experts

ETAP biedt met C-LaaS verlichting aan als een dienst en dus niet als een (wegwerp)product. Voor een vaste jaarlijkse vergoeding zorgt ETAP voor het ontwerp, de financiering, de installatie en het onderhoud van het verlichtingssysteem. Dat circulaire businessmodel maakt het mogelijk om producten langer in gebruik te houden – ETAP blijft er eigenaar van zodat het de producten of delen ervan kan hergebruiken wanneer ze hun dienst bij een klant hebben bewezen – waardoor minder nieuwe grondstoffen worden ontgonnen.

De armaturen van ETAP worden ontworpen met het oog op een lange levensduur. Ze zijn ook makkelijk te herstellen en te ontmantelen. Vandaag bevatten niet alle armaturen van ETAP gerecycleerde grondstoffen maar het bedrijf streeft ernaar om ervoor te zorgen dat dat voor alle nieuwe armaturen wel het geval is. Doordat de onderdelen omkeerbaar met elkaar verbonden zijn, kunnen de materiaalstromen (aluminium en polycarbonaat) makkelijk van elkaar gescheiden worden om ze te recycleren. Door de armaturen ook omkeerbaar te installeren en hun prestatie als een dienst aan te bieden, wil ETAP in eerste instantie echter inzetten op hergebruik.

ETAP biedt ook de mogelijkheid oude verlichtingsinstallaties te refurbishen – ook wanneer het bedrijf die zelf niet geïnstalleerd heeft en/of ze werd uitegvoerd zonder ETAP-producten. In dat geval vervangt het alleen de lichtbron en optiek, terwijl de behuizing intact blijft. ETAP neemt dan de oude armaturen of onderdelen terug en hergebruikt ze in de mate van het mogelijke.

  Dit product werd gescreend door Vibe

Meer info over de screening en circulaire strategieën