Burgerparticipatie kan de transitie naar circulair bouwen versnellen. Ook de sociale economie kan een fundamentele rol spelen in circulair bouwen.
Een project kan duurzaam zijn op verschillende manieren. Door een doordachte materiaalkeuze, door ingenieuze technieken, door een aanpasbaar ontwerp, door een goede ligging … Maar ook doordat er een groot maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Daarom worden, zeker bij grote projecten, burgers steeds vaker door de stad of gemeente of zelfs gewoon door het bouwteam geconsulteerd en betrokken in het ontwerp- en bouwproces. Logisch gevolg is dat (het bestaansrecht van) het gebouw een langer leven beschoren lijkt, omdat het gedragen wordt door de buurt.
Ook op een andere manier kan burgerparticipatie de transitie naar circulair bouwen versnellen. Zo nodigen bouwheren of aannemers burgers soms uit op de werf van een circulair project. Er worden dan workshops gehouden die burgers praktisch vertrouwd moeten maken met circulair bouwen, zodat ze in de toekomst misschien sneller zelf circulair zullen bouwen of op z’n minst overtuigd geraken van de noodzaak ervan voor onze planeet en maatschappij.
De standaardisatie van producten en bouwprocessen en de eenvoudige, omkeerbare verbindingen, zorgen er dan weer voor dat minder expertise en technische kennis vereist zijn tijdens (sommige delen van) van het bouwproces en daarom kan ook de sociale economie een fundamentele rol spelen in de transitie naar circulair bouwen. Zo schakelt bijvoorbeeld Facadeclick de sociale economie in bij het bouwen van gevels met zijn systeem. “Dankzij onze specifieke gevelstenen en revolutionaire verbindingsstukken bouwt men een gevelmuur immers op alsof men met LEGO aan het spelen is. En wie kan dat nu niet? Iedereen kan klikken”, aldus zaakvoerder Jasper Vandenbempt. “Waarom dan niet langdurig werkzoekenden opleiden en vervolgens inzetten om onze gevels te plaatsen? Op die manier leveren we naast een ecologische, ook een sociale bijdrage aan de maatschappij. Bouwbedrijven spenderen bovendien niet graag tijd aan het opleiden van mensen, ze vinden het vaak tijdverlies. De sector vaart er dus wel bij. Mensen uit de sociale economie inschakelen in plaats van – met alle respect uiteraard – Polen en Roemenen is ook veel beter voor de Belgische economie.”
Door de standaardisatie die inherent is aan circulair bouwen spelen ook schaalvoordelen en kunnen sociale woningen op die manier betaalbaarder worden. De sociale bijdrage voor de maatschappij dus niet enkel beperkt tot het inschakelen van de sociale economie tijdens het bouwproces.