Verlijmen betekent op dit moment inderdaad een rem op circulair bouwen.
Een gelijmde verbinding maakt een niet-destructieve demontage zo goed als onmogelijk en is dus niet omkeerbaar. Wat verlijmd is, kan immers niet eenvoudig gedemonteerd worden zonder schade aan de componenten. Het onderhoud, een eventuele herstelling en hergebruik worden dus bemoeilijkt.
Recycleren wat nog te recycleren valt dus. Maar ook een hoogwaardig recyclageproces wordt bemoeilijkt door de lijmresten. Bart Humbeeck, technisch adviseur bij Pixii, stelt daarenboven: “Zelfs al kon een verlijmde verbinding ongedaan gemaakt worden, dan moeten we nog opletten dat de lijm zelf niet milieuonvriendelijk is. Er wordt wel gewerkt aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke lijmen die wel kunnen leiden tot demonteerbaarheid, maar daar moet nog een sprong gemaakt worden.”
Zowel tussen verschillende componenten van een element als tussen elementen in een gebouw onderling moeten gelijmde verbindingen dus vermeden worden. Een oplossing, volgens Humbeeck, zijn deuvels. Deuvels zijn niet alleen een circulaire oplossing, ze kunnen onder bepaalde omstandigheden zelfs zorgen voor een steviger geheel dan wanneer er verlijmd wordt. Een voorwaarde is wel dat het gaat om deuvels van hout, zodat wanneer hergebruik echt geen optie meer is, ze met een gerust geweten kunnen worden weggegooid.
“Er wordt ook gewerkt aan een systeem voor verbindingen tussen houten elementen op basis van wrijvingsverhitting”, zegt Humbeeck. “Door een korte, krachtige beweging onder hoge druk, zou voldoende hitte ontstaan om de celwanden van twee houten elementen te laten samensmelten, wat een uitermate stevige verbinding geeft.”
Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van tand- en groefverbindingen, stapelen, inklemmen, houten veren, schroeven, bouten, clips … Keuze genoeg!