Wanneer is slopen interessanter dan behouden en renoveren?

Vooral de basisstructuur van het gebouw is bepalend. Als er stabiliteits- of vochtproblemen zijn, kost renoveren vaak veel meer dan slopen en heropbouwen. Wanneer de structuur nog in orde is, zijn renovatiewerken doorgaans de moeite waard.

Het zijn de woorden van Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, in een artikel in De Tijd. In het artikel is Carine Cappelle, ingenieur-architect en mandataris bij de Orde van Architecten, dezelfde mening toegedaan: “Een woning met een goede basisstructuur kan je volledig strippen, wat betekent dat alleen de muren en de vloerplaat behouden blijven. Dan spaar je een ruwbouw en 15% btw op de kostprijs ervan uit.”

“Het voordeel van een sloop met heropbouw is natuurlijk wel dat een bijna-energieneutrale woning binnen handbereik ligt”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw in hetzelfde artikel. Het bedrag dat je zo uitspaart aan energiekosten, zou dus eigenlijk ook in rekening moeten worden gebracht. Bovendien zorgt die lagere score op het EPC-certificaat er ook voor dat de woning bij doorverkoop meer waard zal zijn. Maar veel mensen kijken – niet onbegrijpelijk – niet verder dan het budget dat ze op het moment van de keuze tussen nieuwbouw of renovatie ter beschikking hebben. “Een huis renoveren kost dus vaak wel minder, maar een gerenoveerd huis zal nooit dezelfde energetische score halen als een heropgebouwd exemplaar en de waarde van de woning zal ook lager liggen”, besluit de Mûelenaere.

Beantwoord door: Wouter Polspoel, Redactiebureau Palindroom

Bron:

Artikel De Tijd

Onze partners