Wat bedoelt men met omkeerbaarheid?

Een omkeerbare verbinding laat toe dat een component of element gedemonteerd kan worden, zonder dat het hierbij beschadigd geraakt.

Zo kunnen de componenten en mogelijks ook de verbinding zelf in de toekomst hergebruikt worden. Zelfs wanneer je weet dat het product na verschillende keren te zijn hergebruikt nog slechts één keer kan dienen in een project – omdat het daarna zijn technische levensduur bereikt zal hebben –, blijft het interessant om omkeerbare verbindingen te gebruiken. Zo zal het immers makkelijker zijn selectief te slopen en verloopt het sorteer- en recyclageproces efficiënter. Enkel bij volledig composteerbare gebouwelementen, elementen uit één en hetzelfde materiaal of elementen die niet geschikt zijn voor hergebruik, is het gebruik van omkeerbare verbindingen misschien minder relevant.

Mechanische en droge verbindingen zoals bouten met schroeven, klittenband en kliksystemen zijn voorbeelden van niet destructieve verbindingen en dus het meest aangewezen wanneer je omkeerbaar wil monteren.  Lijnrecht daartegenover staan gelijmde verbindingen of verbindingen door lassen of cementmortel, die onomkeerbaar zijn.

Belangrijk: er dient bij het uitwerken van een omkeerbare verbinding ook de nodige aandacht te gaan naar andere ontwerpeisen, zoals akoestiek, luchtdichtheid en brandveiligheid. 

Beantwoord door: Mieke Vandenbroucke, VIBE vzw & Tim Ost en Eliah Mallants, beiden VK Architects & Engineers

Onze partners