De nakende eerste verjaardag van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel, ontworpen door 51N4E, Jaspers-Eyers Architecten en het Franse l’AUC in opdracht van de Vlaamse overheid en het grootste circulaire kantoorgebouw van ons land, vormt een mooie gelegenheid om de circulaire bijdrage van Gyproc aan het markante project eens te belichten. Die was immers niet gering; de fabrikant leverde maar liefst 165.000 m² aan gipsplaten met een Cradle to Cradle-certificaat voor de afwerking van de binnenwanden.
Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw kwam op de plaats kwam van de twee WTC-torens aan het Brusselse Noordstation en hergebruikt de circulatiekernen en ondergrondse verdiepingen van die iconische gebouwen – dankzij het studiewerk van onder meer VK architects+Engineers, part of Sweco. Het werd op 5 februari van dit jaar officieel geopend als deel van het ZIN-project van Befimmo, dat in aangrenzende gebouwen ook appartementen, een hotel en handelszaken voorziet. De Vlaamse overheid wilde met het gebouw een voorbeeld stellen op het vlak van circulair aanbesteden en circulair (ver)bouwen.
Dat streven bracht haar voor de gipskartonplaten in het project bij Gyproc. Die hebben immers een Cradle to Cradle-certificaat, onder meer omdat ze deels gemaakt worden van natuurgips en deels van recyclaat afkomstig van oude gipsplaten en de combinatie met de zelfklevende voegband en het voegmiddel uit de Gyproc LOOPD-productlijn ze demonteerbaar maakt.
Technische ondersteuning
Maar uiteraard waren ook de prestaties van de gipsplaten van Gyproc, zoals hun akoestische performantie en de brandweerstand van klasse EI 60, doorslaggevend.
In totaal werden 165.000 m² aan gipsplaten van Gyproc in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw toegepast: 65.000 m² Gyproc A-platen, 15.000 m² Gyproc Rf-platen, 10.000 m² Gyproc WR-platen en 65.000 m² Gyproc DuraGyp-platen en 10.000 m² Habito-platen. Door hun hoge stootvastheid werden de laatste twee vooral toegepast in ruimtes met hoge eisen op dat vlak.
Naast de producten, leverde Gyproc ook de nodige technische ondersteuning. De fabrikant werd al in de vroege ontwerpfase bij het project betrokken opdat zijn verschillende oplossingen optimaal zouden worden toegepast in het gebouw.