3D-printer bouwt huis volledig met klei

De Italiaanse 3D-printfabrikant WASP heeft voor het eerste een huis gebouwd dat volledig bestaat uit ecologisch materiaal, klei meer bepaald. Het prototype, de TECLA, kan een belangrijke stap betekenen in de transitie naar circulair bouwen. Voor de meeste 3D-geprinte gebouwen wordt vandaag immers nog mortel of zelfs echt beton gebruikt.

Het TECLA-project werd in 2019 in samenwerking met Mario Cucinella Architects gelanceerd, met de bedoeling een nieuw model voor circulaire woningen te creëren, dat enkel gebruikmaakt van volledig hernieuwbare materialen afkomstig uit lokale grond. De woning moest bovendien aanpasbaar zijn aan elk klimaat en elke context.

Het was de eerste keer dat twee printers tegelijkertijd aan hetzelfde project werkten. De armen van de kraanprinters werden daarvoor speciaal gesynchroniseerd. Volgens WASP kan de circulaire woning in slechts 200 uur of zo’n 8 dagen worden geprint. De klei is afkomstig uit de grond van de bouwsite zelf, wat ook bijdroeg aan de snelheid van bouwen.

De officiële presentatie van de TECLA staat gepland voor de lente van dit jaar.


Bron: 3Dnatives

Deel dit artikel:

Onze partners