Aannemers over Gyproc Recycling Service: “We werken nu een pak milieubewuster"

Omdat duurzaamheid voor Gyproc allesbehalve een hol begrip is, richtte het bedrijf, marktleider op het vlak van bouwsystemen- en oplossingen op basis van gips voor ruwbouw- en binnenhuisafwerking, enkele jaren geleden met de Gyproc Recycling Service een eigen recyclagedienst op. Gips is immers 100% en oneindig recycleerbaar, waardoor het in principe eeuwig in de kringloop kan worden gehouden. DDC Constructions uit Bornem, dat deel uitmaakt van het ProTeam van Gyproc en in die hoedanigheid de eerste partner was om gebruik te maken van de dienst, en Sibomat wilden maar wat graag getuigen over de Gyproc Recycling Service. “We werken nu een pak milieubewuster. Gebruikmaken van de dienst was dan ook een evidente keuze”, klinkt het vastberaden bij Danny De Cauwer, zaakvoerder van DDC Constructions.

Met de Gyproc Recycling Service geeft Gyproc, onderdeel van de Franse groep Saint-Gobain, zijn gipsplaten een nieuw leven. En niet slechts één keer: het recyclageproces kan ettelijke keren worden herhaald zonder dat dat het gips en dus de gipsplaten aan kwaliteit verliezen. Zo beperkt Gyproc de noodzaak aan nieuwe grondstoffen en vermindert het zijn CO2-uitstoot aanzienlijk – recycleren is minder milieubelastend dan produceren met primaire grondstoffen en gipsafval verbranden.

Als lid van het ProTeam van Gyproc, een selecte groep van erkende Gyproc-plaatsers die regelmatig ondersteuning genieten van Gyproc en waar het bedrijf innovatieve toepassingen bij test, was DDC Constructions uit Bornem, gespecialiseerd in werken met  Gyproc in alle mogelijke – ook ronde! –  vormen, een van de eerste algemene afwerkingsbedrijven om van de recyclagedienst gebruik te maken. “Met de leden van het ProTeam had Gyproc op regelmatige basis gesprekken over het afvalprobleem, waaruit de Gyproc Recycling Service uiteindelijk ontstaan is”, begint Danny De Cauwer, zaakvoerder van het algemene afwerkingsbedrijf te vertellen. “De dienst kost ons niet meer dan de klassieke afvalverwerkingstrajecten én we krijgen de absolute garantie dat het afval een tweede leven krijgt. Er gebruik van maken was dan ook een evidente keuze. Voor Gyproc zelf maakt de dienst deel uit van een breder duurzaamheidsverhaal.”


Interessant voor projecten met duurzaamheidsambitie

“Een andere voordeel is het feit dat bij bouwprojecten met een duurzaamheidsambitie – een certificering als BREEAM, LEED … – afvalmanagement een belangrijk topic vormt. De recyclage van bouwafval wordt bij dergelijke projecten extra gewaardeerd in de eindscore. Net zoals het gebruik van duurzame producten trouwens, die Gyproc – onder meer door de recyclagedienst –  met zijn Cradle to Cradle gipskartonplaten biedt.”

De Cauwer legt uit hoe alles precies in zijn werk gaat. “Wij huren van Gyproc een 20 m³ grote container. Die staat in ons magazijn en daarin sorteren we al ons gipsafval, in ons geval vooral snijafval van hier in het magazijn of op werven en nu en dan wat Gyproc-gipsplaten afkomstig van afbraakwerken, in plaats van dat bij het gemengde afval te gooien. Die container wordt minstens om de drie maanden of op afroep gewisseld voor een lege, waarna Gyproc zorgt voor de afvalverwerking. Eenvoudiger kan haast niet.”


Geen verbeterpunten

Op de vraag of bepaalde aspecten van de Gyproc Recycling Service voor verbetering vatbaar zijn, antwoordt De Cauwer resoluut nee. “Het zou wel eenvoudiger werken als we in plaats van enkel op onze bedrijfssite ook een container konden plaatsen op grote werven. Gyproc kan daarvoor zorgen, maar dan kunnen andere mensen er ook allerlei ander afval insmijten en dat willen we graag vermijden. Dat is dus een bewuste keuze van ons en daar kan Gyproc niets aan doen.”

“We zouden bij onze klanten trouwens ook wat meer reclame mogen maken voor de dienst, zodat die weten hoe milieubewust wij dankzij Gyproc kunnen werken. We zijn inmiddels zo vertrouwd met de dienst, dat we soms vergeten hoe uniek hij is”, besluit hij.

Christophe De Meyer van Sibomat deed zijn verhaal in een korte maar krachtige video, bovenaan dit artikel. Daarin geeft ook Pauline Suy, Market Manager bij Gyproc, tekst en uitleg bij de werking van de recyclagedienst. 

Wie gebruik wil maken van de dienst kan via deze link een aanvraag indien.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage