Agrotopia enig Belgisch project in finale Building of the Year

Agrotopia in Roeselare, een dakserre met circulair karakter gebouwd naar een ontwerp van door META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten, is de enige Belgische finalist in de wedstrijd Building of the Year 2023, georganiseerd door de populaire architectuurwebsite ArchDaily. Uit meer dan 4.500 projecten werden slechts 75 finalisten gekozen vijf kandidaten in 15 categorieën. Stemmen op het project kan je hier doen en dat nog tot en met 23 februari. Diezelfde dag worden de winnaars bekendgemaakt.

Met Agrotopia ontwierpen het Belgische META architectuurbureau en het Nederlandse van Bergen Kolpa Architecten in opdracht van het Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa. De serre werd gebouwd op het dak van de groente- en fruitveiling REO.

In het 9.500 m2 grote gebouw bevinden zich hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente omringd door een educatieve looproute voor het brede publiek. Agrotopia is een Pilootproject Productief Landschap van de Vlaams Bouwmeester.

De serre, waarover we eerder al dit artikel brachten, is ook een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen. Niet omwille van de toepassing van circulaire bouwmaterialen of een aanpasbaar ontwerp, want dat was niet het geval, wel omwille van het feit dat het project ondanks zijn schaal toch geen nieuwe bestaande ruimte inneemt. Daarnaast zijn ook de doorgedreven regenwaterrecuperatie en het feit dat dat Agrotopia draait op restwarmte van de naburige verbrandingsoven en van de warmtekrachtkoppeling van de REO Veiling circulaire aspecten waar het project mee mag uitpakken.

Deel dit artikel:

Onze partners