Het voorbije halfjaar werd al 10.000 m² aan gevel geplaatst met de circulaire baksteen van Facadeclick. Niet in eengezinswoningen – dat zouden er dan zo’n veertig zijn – maar wel in tien grotere gebouwen, zeven in België en drie in Nederland. Nog eens hetzelfde aantal vierkante meters ligt op de tekentafel bij projectontwikkelaars. “Ons product wordt vooralsnog vooral toegepast in grote projecten”, vertelt Jasper Vandenbempt, die Facadecklick samen met zijn vader oprichtte. “Particulieren die één keer in hun leven een huis zetten, houden het liever bij de bekende gelijmde of gemetselde baksteen.” Facadeclick sloot inmiddels een akkoord om zijn circulaire baksteengamma uit te breiden.
Het gaat dus crescendo voor Facadeclick, met nu al de zekerheid over hetzelfde aantal vierkante meters dat met de circulaire gevelsteen, een gepatenteerde baksteen die een uitsparing heeft voor een plastic insert en zo kan worden vastgeklikt op de onderliggende baksteen, wordt opgetrokken als in het afgelopen anderhalf jaar. “Enkele grote aannemers gaan binnenkort aan de slag met onze steen op hun werven, in respectievelijke een nieuw schoolgebouw en appartementen. En een projectontwikkelaar plant vijf eengezinswoningen”, vertelt Vandenbempt. Zijn geraakten niet alleen overtuigd door de herbruikbaarheid, ook de bouwsnelheid en de lage kostprijs zijn troeven die meespelen.”
“Goedkoper dan niet-circulaire gevels”
Vandenbempt beseft dat in de conservatieve bouwwereld vooral die kostenbesparing de doorslag geeft. “Onze stenen, met de inserts, zijn iets duurder in aankoop, maar over de hele levensloop veel goedkoper dan traditionele gevelstenen, die gelijmd of gemetseld worden. Bij de bouw van een gevel maken de loonkosten immers twee derde van de totale kostprijs uit, de stenen zelf maar een derde. En met ons systeem kan een zelfbouwer en zelfs een leek bijna drie keer sneller een muur plaatsen. Bovendien heeft onze steen een grote restwaarde.”
In zee met nieuwe steenbakker
Facadeclick besliste recent om de keuzemogelijkheden in soorten stenen uit te breiden. “De Limburgse familiale steenbakkerij Nelissen was tot nu toe de enige producent die stenen voor ons maakte, in drie kleuren en drie formaten. Maar eindklanten en architecten, zeker in België, willen graag een ruim gamma. Daarom zijn we volop in gesprek met andere baksteenproducenten. We sloten recent een akkoord met het Nederlandse Rodruza, een middelgrote speler in Nederland. In zee gaan met de grote jongens, zoals het Oostenrijkse Wienerberger, daar wachten we nog even mee”, lacht Vandenbempt.
De jonge ingenieur gelooft dat er een grote toekomst is weggelegd voor circulaire gevelstenen. “Sneller, goedkoper en vooral ecologischer bouwen is in niet alleen bij ons, maar ook in de ons omringende landen een hot topic. De Green Deal die Europa onlangs lanceerde, gaat daar alleen maar toe bijdragen. Ook China, Afrika en de recente verkiezingsuitslag indachtig binnenkort waarschijnlijk ook Amerika, zie ik als mogelijke markten, omdat klimaat en milieu er steeds hoger op de agenda komen te staan.
Twee keer zo sterk als traditionele muur
En ook wie toch niet echt wakker ligt van de kostprijs van zijn gevel en van het feit of er nu circulair gebouwd wordt of niet, denkt Vandenbempt te kunnen overtuigen. “Ons bouwsysteem is al uitvoerig en met succes getest door onderzoekscentra van de Universiteit Gent en de VUB. Daaruit is gebleken dat een gevel gebouwd met Facadeclick dubbel zo sterk is als een traditionele muur”, besluit hij.