Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030

Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA-assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling van de Zweedse meubelgigant om tegen 2030 enkel gerecycleerd of hernieuwbaar plastic voor het Ikea-assortiment en de -verpakkingen te gebruiken. 

IKEA wil tegen 2030 klimaatpositief zijn en enkel nog hernieuwbaar en gerecycleerd plastic gebruiken in het assortiment en de verpakkingen. De vraag van klanten om bij te dragen aan de circulaire economie klinkt immers steeds luider.

In de voorbije tien jaar werd het gebruik van plastic in verpakkingen al van 12% tot 6% verminderd, met als doelstelling dit tot 3% te verminderen tegen 2030. Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn.

Deze maand lanceert IKEA België de MUSSELBLOMMA-collectie bestaande uit gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee verzameld door Spaanse vissers. De collectie bestaat uit een tote bag, twee kussenhoezen en een tafelkleed en werd ontworpen door de Spaanse designer Inma Bermudez die ook haar inspiratie uit de oceaan haalde. 


Circular design

De meubelfabrikant wil tegen 2030 zijn producten ook ontwerpen volgens de principes van circular design: ze moeten zo lang mogelijk kunnen worden hergebruikt en finaal kunnen worden gerecycleerd, met zo weinig mogelijk afval als absolute doel. “IKEA wil een positieve impact hebben op mens en onze planeet” legt Caroline Gastaud, sustainability manager bij IKEA België, uit. “Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor veel mensen.”

Sinds het begin van dit jaar zijn er bij IKEA België dus geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer te vinden in het assortiment. De overschotten van producten uit wegwerpplastic werden verzameld en zullen in samenwerking met Renewi worden gerecycleerd.

Het spreekt voor zich dat IKEA België ook in zijn restaurants en bistro's duurzame alternatieven voor het bestaande eetgerei invoert. Plastic rietjes, borden, bekers en bestek zijn vervangen door alternatieven gemaakt van  papier uit duurzaam beheerde bossen met een coating van bioplastic gemaakt van rietsuiker. Ondertussen werkt IKEA aan een plasticvrije oplossing. De rietjes uit duurzaam papier worden ook verkocht, maar in de winkelrekken liggen ook rietjes gemaakt uit bamboe die kunnen worden hergebruikt door ze schoon te maken met de meegeleverde reinigingsborsteltjes.


Samenwerking met cartooniste

Om zijn ambities voor 2030 met betrekking tot plastic in de verf te zetten, besloot IKEA België om samen te werken met cartooniste Eva Mouton.  In haar tekeningen vertaalt de illustratrice hoe IKEA duurzame oplossingen biedt voor het dagelijkse leven.

Deel dit artikel:

Onze partners