Alpha Recycle Mat: eerste gerecycleerde verf in België

AkzoNobel, de expert op het gebied van het maken en verkopen van verf en coatings, brengt onder het professionele verfmerk Sikkens de eerste gerecycleerde verf op de Belgische markt. De verfproducent zet met de witte Alpha Recycle Mat-verf een belangrijke nieuwe stap richting een duurzamere sector. 

Jaarlijks gebruiken mensen in Europa miljoenen liters verf van allerlei merken. En hoe goed ze ook uitrekenen hoeveel verf ze nodig hebben, ze zitten vrijwel altijd met restjes. Na het afwerken van een verfklus worden die restjes ofwel jarenlang thuis bewaard ofwel naar het recyclagepark gebracht. Duizenden liters verf die eigenlijk nog perfect bruikbaar zijn.

Om die verspilling tegen te gaan, ontwikkelde AkzoNobel Alpha Recycle Mat, een witte, matte emulsie die voor meer dan één derde bestaat uit witte verfresten uit recyclageparken. De verfresten worden ingezameld in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met een afvalbedrijf. Dit duurzame alternatief, dat in België onder het Sikkens-merk beschikbaar zal zijn vanaf dit voorjaar, is een absolute primeur voor ons land. Met Alpha Recycle Mat zet AkzoNobel een belangrijke stap richting een lagere ecologische voetafdruk van schilderwerk.

Volgens Sikkens is de markt daar klaar voor omdat overheden steeds meer belang hechten aan het ecologische aspect bij aanbestedingen en omdat ook projectontwikkelaars, architecten en bouwheren er steeds meer mee bezig zijn.


Einddoel: productie in België

De productie van de verf gebeurt vandaag nog in het Verenigd Koninkrijk. Zodra de witte verfresten zijn teruggewonnen, worden ze gesorteerd, gefilterd en verfijnd. Vervolgens produceert Sikkens er zijn Alpha Recycle Mat mee, dat nu al voor 35% uit gerecycleerde verf bestaat. AkzoNobel streeft ernaar dat aandeel van gerecycleerde verf nog te vergroten én om de gerecycleerde verf op termijn ook in België te produceren. "Op dit moment is de ophaling door de Belgische recyclageparken anders dan in het Verenigd Koninkrijk nog niet geoptimaliseerd met het oog op het recycleren van witte verf", verduidelijkt Katrien Clou, technical support Benelelux. "AkzoNobel zet zijn schouders onder een betere en duurzamere organisatie van de verfophaling en is daarvoor met de verschillende bevoegde partners in gesprek. Het is namelijk onze ambitie om op korte termijn ook in België witte verfresten te kunnen recycleren en herproduceren. Op die manier geven we de Belg een extra stimulans om verfresten niet thuis te laten rondslingeren. Door die sneller naar het recylagepark te brengen kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzame toekomst."


Aan de top in Dow Jones Sustainability Index voor chemische bedrijven

De lancering van de nieuwe verf sluit aan bij de bredere ecologische doelstellingen en het innovatie karakter van AkzoNobel. De internationale groep staat al jaren aan de top van de Dow Jones Sustainability Index voor chemische bedrijven en wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn wat in de chemische sector een zeer ambitieuze doelstelling is. Ook voor het merk Sikkens primeert duurzaamheid al jaren, wat onder meer blijkt uit de ontwikkeling en productie van solventarme en watergedragen verf en het hergebruiken van spoelwater. Samen met een aantal recyclageparken in België stimuleert AkzoNobel via het Repaint-project ook al het hergebruiken van gekleurde verfresten door kringloopwinkels en goede doelen. Met Alpha Recycle Mat zet het merk nu dus een nieuwe stap in zijn ecologische ambities. 

Deel dit artikel:

Onze partners