De werken aan de nieuwe administratieve zetel voor de vzw's CAW Limburg, Pleegzorg Limburg en VK Limburg, een ontwerp van Stéphane Beel Architects, op de Genkse Welzijnscampus zijn volop aan de gang. Op zijn website legt aannemer Houben uit waarom het gebouw een toonbeeld van circulair bouwen is. Houben plaatste in 2018 zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen.
De modulaire structuur
Veranderingsgericht bouwen is één van de speerpunten van circulair bouwen. Binnen dit project komt Houben hier op verschillende manieren aan tegemoet:
De combinatie van al deze factoren maakt dat de binnenruimte volledig moduleerbaar blijft met het oog op een eventuele herbestemming. Een mooi voorbeeld hiervan is de gedeeltelijke ondergrondse parking die met beperkte ingrepen valt in te richten als bijkomende kantoorruimte, inclusief bijkomende trap naar het gelijkvloers.
Tot slot blijven ook aan de buitenzijde van het gebouw toekomstige afbraakwerken beperkt.
Verantwoord materiaalgebruik
Een andere grote voorwaarde van circulair succes: afvalstromen zo klein mogelijk houden en bouwmaterialen klaarstomen voor een tweede leven. Dit maakte Houben maximaal waar door gebruik te maken van:
Bovendien werd binnen dit project gebruik van light as a service. De verlichting wordt niet zelf aangekocht, maar gehuurd door de gebruiker van het gebouw. Hij betaalt enkel voor het verbruik; een extra stimulans voor hergebruik.
Vooruitstrevende energiehuishouding
Wie circulair wenst te bouwen, kan natuurlijk niet om het energetische plaatje heen. Met een E-peil van 32 doet het nieuwe gebouw beter dan de vooropgestelde EPB-eisen. Dit vooral dankzij het slimme samenspel tussen de verschillende toegepaste technieken:
Minimale faalkosten
Het project werd volledig uitgewerkt in BIM uit en kon bovendien zowel tijdens de plannings- als de uitvoeringsfase volop de vruchten plukken van de lean bouwteam-aanpak van Houben. Dankzij de extra gedetailleerde voorbereiding bracht Houben de gebruikte materialenstroom exact in kaart. Daardoor snoeide het stevig in de faalkosten én verkort het de totale bouwtermijn aanzienlijk, wat op zijn beurt weer gunstig is voor het eindbudget van het project.
Het project werd ingediend in het kader van de Green Deal Circulair Bouwen.