Arcadis screent circulair potentieel oude panden stadhuis Roeselare

Het stadsbestuur van Roeselare gaat het huidige stadhuis vervangen door een nieuwbouw van de hand van B-architecten waarin het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd wordt. Om de nieuwbouw mogelijk te maken, moet eerst wel een aantal panden gesloopt worden en de stad wil dat op een circulaire manier aanpakken. Ze deed daarvoor een beroep op Arcadis, dat het circulaire potentieel van de gebouwen in kaart brengt.

Door een uitgebreide digitale inventarisatie, gekoppeld aan een BIM-model, wil Arcadis een correct beeld genereren van het circulaire potentieel van de te slopen panden. Op basis daarvan gebeurt – via sloopbestek of eventueel op een andere manier – de informatiedoorstroming naar de aannemer. Die wordt zo aangezet om bepaalde herbruikbare elementen eerst te recupereren uit de te slopen gebouwen, zonder dat dit een onaanvaardbare impact heeft op budget en planning. Deze aanpak laat bovendien toe om verwerkingsstromen voortijdig te visualiseren en bij te sturen.


Voorbeeld

Arcadis benadrukt dat samenwerking tussen de verschillende partners in dit project cruciaal is. Bij een succesvol traject zal dat partnerschap als toonvoorbeeld kunnen dienen voor andere projecten. Veel lokale overheden kennen immers vergelijkbare projecten die binnen gelijkaardige samenwerkingsverbanden en beperkende contexten dienen gerealiseerd te worden.

Deel dit artikel:

Onze partners