ArcelorMittal gaat onder meer in Gent 600.000 ton groen staal produceren

Staalconcern ArcelorMittal wil eind volgend jaar 600.000 ton staal voorzien van een 'groenstaalcertificaat' als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie. De fabriek in Gent moet daarin een voortrekkersrol spelen. ArcelorMittal wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

Voor de productie van staal zijn extreem hoge temperaturen nodig, wat gepaard gaat met zware luchtvervuiling. ArcelorMittal heeft echter een duurzaamheidsstrategie uitgetekend die ervoor moet zorgen dat het zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% vermindert en dat de staalreus tegen 2050 zelfs volledig CO2-neutraal is. Een eerste stap in de goede richting is nu het op de markt brengen van XCarb, groen staal geproduceerd met alternatieve, milieuvriendelijkere warmtebronnen.

ArcelorMittal kan met het huidige productieapparaat wel nog geen grote hoeveelheden leveren: een gemiddelde hoogoven heeft een levensduur van circa 20 jaar en technologie om staal met alternatieve warmtebronnen te verhitten staat nog in de kinderschoenen. Onder meer in Gent loopt een proefproject om houtafval te gebruiken in plaats van kolen.

Nog op de site in Gent wordt ook bestudeerd hoe bepaalde uitstoot kan worden opgevangen of hergebruikt bij de de productie van chemische processen. De twee proefprojecten in Gent zijn goed voor een investeringen van zo'n 215 miljoen euro en betekenen volgens ArcelorMittal op zich al een reductie van 350.000 ton CO2 per jaar.

Er komt ook een XCarb-innovatiefonds dat jaarlijks tot 100 miljoen euro zal investeren in bedrijven die baanbrekende technologieën ontwikkelen.


Bron: Belga

Deel dit artikel:

Onze partners