Architect? Help Sagoma Group dan bij onderzoek naar circulaire gevelmodules

Circulaire gevelmodules. Dat is wat Sagoma Group, deel van marchetta familiebouwers, wil bijdragen aan de circulaire bouwsector. In samenwerking met Vandersanden (gevelstenen) en Lambrechts-Nicolaers (gerecycleerde arduinstenen) en met steun van Vlaanderen Circulair en de KULeuven, stellen ze het gepatenteerde product momenteel op punt. Om er een sterk businessmodel rond te bouwen, doen ze dan weer een beroep op de knowhow van MOSARD, Sirris en Econocom. De partners willen ook de architecten betrekken bij de ontwikkeling van de circulaire gevelmodules en stelden daarvoor een bevraging op. 

Het project bestaat uit twee grote delen. Een eerste omvat de ontwikkeling van circulaire gevelmodules die passen binnen de BIM-bibliotheek van MOSARD. Door MOSARD bij het project te betrekken, zullen de Sagoma-gevelmodules makkelijker gebruikt kunnen worden in de voornaamste softwarepakketten van architecten en kan er een circulaire waarde of circulariteitsscore berekend worden. De gevelmodules zullen ook in VR gezet kunnen worden. En er zullen, in het bovenliggend ICT-platform, services aan gekoppeld kunnen worden, over de ganse levenscyclus.


Circular Economy Service Model

Het twee deel beslaat het opzetten van een Circular Economy Service Model (CESM) rond de gevelmodules. De voornaamste knelpunten rond dit CESM zullen gezamenlijk aangepakt worden in groepssessies. Drie verschillende circulaire businessmodellen zullen geëxploreerd en afgewogen worden. Bestaande tools en afwegingskaders zullen toegepast worden onder begeleiding van Sirris en Econocom zodat het businessmodel, het juridische kader en de knelpunten bestudeerd kunnen worden om uiteindelijk voor alle partijen tot een win-win te komen.


Demonstrator

Daarna zullen de partners ook een modulaire, verplaatsbare (buiten)kantoorruimte bouwen. Die ruimte wordt een heuse demonstrator. Sagoma zal er opleidingen en demonstraties in organiseren en de mobiele ruimte zal ook opgesteld worden op beurzen.

De partners willen ook de architecten betrekken bij het onderzoek en stelden daarvoor een bevraging op. De enquête invullen duurt slechts enkele minuten en kan via deze link

Deel dit artikel:

Onze partners