Architecten Esplanade Theatre haalden mosterd bij doerianvrucht

Geïnspireerd door de harde doornhuid die de zaden van de doerianvrucht beschermt, ontwierpen DP Architects en de Engelse architect Michael Wilford een opvallend zonweringssysteem rond het Esplanade Theatre in Signapore. Een mooi voorbeeld van biomimicry en daarom een artikel waard in onze rubriek Natuur als leermeester, die focust op die specifieke wetenschap en de invloed ervan op de bouw- en architectuursector.

Het Esplanade Theatre is een complex gevormd door twee gebouwen aan de oever van Marina Bay in Singapore dat een concertzaal met een capaciteit van 1.600 bezoekers, een theater dat plaats biedt aan 2.000 toeschouwers, tientallen zalen voor kunstvoorstellingen, een bibliotheek, een commercieel gedeelte en restaurants herbergt.

Langs de buitenkant ogen de twee gebouwen heel bijzonder en doen ze – voor wie die kent – heel hard denken aan de stekelige buitenkant van de doerianvrucht, die enkel in Aziatische landen voorkomt en ook wel stinkvrucht wordt genoemd omdat ze, eens rijp, een penetrante geur vrijgeeft die gevormd wordt door waterstofsulfide. De zaden zijn niet rauw te eten, maar vormen geroosterd wel een lekkernij.


Oververhitting tegengaan

De ontwerpers DP Architects en de Engelse Michael Wilford kozen niet zomaar voor die specifieke look. De stekelige huid van de doerianvrucht heeft immers een bijzondere eigenschap die ook voor de theatergebouwen een meerwaarde betekent. De vorm van de doornschil zorgt ervoor dat de vrucht niet oververhit geraakt en dat laatste was ook een aandachtspunt bij het ontwerp van het Esplanade Theatre, aangezien de temperaturen in Singapore in de zomer in direct zonlicht al snel oplopen tot 45°C.

De hele buitentkant van het theater is eigenlijk een responsief zonweringssysteem. De driehoekige aluminium lamellen in de lichtgewicht stalen frames die de piramides vormen, passen hun hoek gedurende de dag aan naargelang de positie van de zon. Aan de kalibratie van de lamellen kwam een complexe geometrieanalyse via computermodelling te pas. Door hun werking voorkomen de lamellen trouwens niet alleen dat de temperatuur in de gebouwen te hoog oploopt, ze creëren ook een dramatisch effect van schaduwen in de verschillende ruimtes.

Leuk extraatje: wie het Esplanade Theatre vanuit de lucht bekijkt, zal zeker de gelijkenis opvallen met de facetogen van een vlieg. Geen biomimicry, maar wel een leuke bijkomende link met de natuur.

Deel dit artikel:

Onze partners