Architectenbureau Aché Ligno neemt deel aan Climate Reality Training

Bij Aché Ligno Architecten draait alles om duurzaam bouwen. Sinds 2013 werkt het kantoor uitsluitend met hout. Bouwen met hout is volgens de architecten de meest efficiënte manier om CO² op te slaan en de hoeveelheid bouwafval te beperken. Eind juni namen Monica Cardoso en Piet Kerckhof, architecten binnen Aché Ligno, deel aan een Climate Reality-training. Lees hier hun verslag verschenen in het magazine ecoTips

The Climate Reality Project

The Climate Reality Project, opgericht door Al Gore, is een non-profitorganisatie die zich inzet voor een mondiale oplossing voor de klimaatcrisis. De organisatie helpt gewone mensen om activisten te worden door hen uit te rusten met tools, training en een netwerk. Zo zijn ze in staat om te strijden voor oplossingen die wereldwijde verandering stimuleren.

In het kader van het Climate Reality Project vinden er elk jaar meerdere Climate Reality-trainings plaats op verschillende locaties over de hele wereld. Ondertussen namen hieraan al zo’n 14.500 klimaatactivisten met diverse nationaliteiten, leeftijden en werkgebieden deel.
 

Aché Ligno op training

Aché Ligno Architecten bouwt duurzame houtarchitectuur. Ons team bestaat uit 4 architecten met complementaire competenties. Elk ontwerp toetsen we aan haar ecologische voetafdruk. Bouwen met hout is volgens ons de meest efficiënte manier om CO² op te slaan en de afval op het einde van de cyclus te beperken. Daarom zijn onze gebouwen opgetrokken in kruislaaghout en bij voorkeur zonder gevelsteen.

Eind juni was ons kantoor Aché Ligno Architecten aanwezig in Berlijn op de Climate Reality-training van dit jaar. De Climate Reality-training omvatte 3 dagen vol interessante voorstellingen, intense discussies en creatieve brainstormsessies.  

Ikzelf kreeg mijn eerste training in 2014 in Johannesburg, Zuid-Afrika, en nam deze keer deel als mentor. Dit deed ik samen met Ignace Schops, deskundige op gebied van biodiversiteit, landschap en herpetologie. België werd zo vertegenwoordigd door twee mentors en daarnaast ook nog 19 mentees. Een daarvan was Monica Cardoso, architecte in ons kantoor.
 

Een duurzaam event

De impact en centrale boodschap van de conferentie was onmiddellijk voelbaar door het duurzame karakter het ganse event (verplaatsing van alle deelnemers, energieverbruik van het hotel tijdens de conferentie, vegetarische catering,…). De organisatie gaf duidelijk meteen het goede voorbeeld.

Op de eerste dag waren we sterk gebiologeerd door de ontroerende toespraak van ex-USA-vicepresident en Nobelprijswinnaar voor de vrede 2007, Al Gore. Zijn boeiende presentatie omvatte een 400-tal slides, allen met informatie gebaseerd op wetenschappelijk verklaarbare feiten. We waren getroffen door zijn energie en passie om te strijden tegen de klimaatsverandering. Hij benadrukte hoe ondertussen duidelijk en wetenschappelijk bewezen werd dat recente gebeurtenissen, zoals overstromingen, hevige regenstormen, hittegolven, tornado’s, droogte, bosbranden, uitsterven van species, voedseltekort, gezondheidsproblemen,… hun oorsprong vinden in het overdadig gebruik van fossiele brandstoffen.
 

Nood aan verandering

Deze training vond plaats in een tijd waarin Europa de effecten van de klimaatverandering sterk begint te voelen. Desondanks blijven we verder investeren in bruinkool, gas en olie. Recent was er zo in het Duitse parlement nog een hevige discussie rond het al dan niet stoppen met elektriciteitscentrales op bruinkool.

Al Gore wilt niet enkel een dramatisch beeld van de situatie schetsen, maar biedt eveneens oplossingen. Een combinatie van zonnepanelen, windmolens, getijden, energieopslag,… kan ons een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen bezorgen. De mijnwerkers in de Duitse en Poolse bruinkoolmijnen kunnen zich omscholen en krijgen een toekomst in de transitie naar hernieuwbare energie. In Duitsland en Polen werken er 150.000 mensen in de koolmijnen (anno. 2015). In Duitsland alleen al, zijn er nu al 175.000 jobs in hernieuwbare energie.

Europa gaat ook gebukt onder de vluchtelingencrisis. Al Gore legt een duidelijke link tussen deze crisis en de klimaatsverandering. Wanneer de gevolgen van deze problematiek nog zullen groeien, zal de druk op de Europese grenzen exponentieel toenemen. We mogen ons voorbereiden op nog meer menselijke drama’s.
 

Tot slot

Voor iedereen, die geïnteresseerd is in de klimaatverandering en benieuwd is om er meer over te weten te komen, voor iedereen die houdt van de natuur en onze planeet, voor iedereen die bezorgd is over de toekomst van zijn/haar geliefden en de volgende generaties, voor iedereen die andere mensen met dezelfde insteek wenst te ontmoeten, of die wenst het verschil te maken: Dit is een unieke ervaring, die je niet mag missen. Meer informatie vind je via onderstaande links. Contacteer ons gerust indien je meer informatie wilt over onze ervaring of over het Climate Reality Project in het algemeen. We staan ook open voor het verzorgen van presentaties rond de klimaatsverandering.

www.climaterealityproject.org

www.ache-ligno.be

Deel dit artikel:

Onze partners