ICT- en communicatiepartner Essec Group mag sinds kort pronken met een gloednieuwe uitvalsbasis in Tessenderlo. De kantoren en magazijnen werden ontworpen door het Lummense architectenbureau CLVR, dat daarbij de kaart van circulair bouwen trok. De indeling van het gebouw kan gemakkelijk worden aangepast, het ontwerp laat ruimte voor toekomstige uitbreidingen en er werden heel wat circulaire afwerkingsmaterialen en -technieken toegepast.
Het nieuwe gebouw, gerealiseerd door Cordeel, bestaat uit vier geschrankte bovengrondse bouwlagen die grotendeels gebruikt worden als kantoorruimte. Het gelijkvloers en de eerste verdieping worden daarnaast ook ingevuld als magazijn.
Aanpasbare indeling
De nieuwe en grotere thuisbasis van Essec Group is op gebouwniveau opgevat vanuit het circulaire gedachtegoed, zoals de bouwheer wenste. Het gebouw heeft een betonnen draagstructuur met paddenstoelvloeren, maar het kreeg een flexibele ruimte-invulling en voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Op die manier moet het betonnen skelet van het bouwvolume minstens 150 jaar kunnen meegaan.
CLVR creëerde in de eerste plaats zo veel mogelijk ruimte door op iedere verdieping met vaste kernen te werken waarin het de technische ruimtes, sanitair en archieven samenbracht. Vervolgens deelde het die ruimtes zo flexibel mogelijk in. Door een doordachte indeling van steunkolommen en demonteerbare binnenwanden kan de bouwheer de ruimtes zelf zonder grote werken herconfigureren. Verhoogde vloeren dragen ook bij aan de flexibiliteit van de ruimtes: ze maken aanpassingen aan de daaronder liggende bekabeling heel eenvoudig. Luchtkanalen en andere technische componenten zijn dan weer zichtbaar gebleven om eenvoudig te kunnen worden aangepast in geval van wijzigingen in de ruimte-indeling. Tot slot is er ook bewust plaats voorbehouden aan de niet-kantoorzijde van het perceel, mocht Essec Group de magazijnen ooit willen uitbreiden.
Ook de gevel kan ooit makkelijk worden vernieuwd, dankzij omkeerbaar geplaatste betonnen gevelpanelen en een demonteerbare aluminium gordijngevel. Voor de gordijngevel werd gewerkt met elementen met een standaardmaat van 120 cm, zodat hij eenvoudig kan worden gewijzigd waar nodig of elders – integraal of deels – kan worden hergebruikt.
Circulaire afwerkingsmaterialen
Ook op het vlak van afwerkingsmaterialen vormde circulariteit op vraag van Essec Group een uitgangspunt. Zo werden de verhoogde vloeren afgewerkt met tapijttegels die voor 65% uit gerecycleerde materialen zijn gemaakt, en met linoleum, dat voor 97% uit hernieuwbare materialen bestaat, voornamelijk lijnolie, houtmeel en kalk. Linoleum is ook volledig recycleerbaar. Forbo Flooring Systems, dat alle vloerafwerkingen leverde, kan de linoleumvloeren ooit, aan het einde van hun levensduur, weer komen halen om ze via zijn eigen Back to the Floor-programma te recycleren en verwerken tot nieuwe vloeren.
De spuitpleister die werd toegepast bestaat voor de isolatie bestaat dan weer voor 80% uit gereycleerd materiaal. Omdat de pleister zowel thermisch als akoestisch isoleert, helpt hij het gebruik van andere materialen te reduceren.
Er werd voor de afwerkingsmaterialen gewerkt met droge verbindingen, afgezien de vloerzone in de inkomhal en vaste kernen – die in principe altijd hetzelfde zullen blijven – en de spuitpleister.
Duurzaam energieplaatje
De veelzijdige technieken dragen ook bij aan de duurzaamheid van het bouwproject. Zo biedt een driepijpswarmtepompsysteem met warmteterugwinning – volledig vrij van fossiele brandstoffen – de mogelijkheid tot simultaan verwarmen en koelen. Het systeem maakt voor 90% gebruik van watergedragen componenten en slechts voor 10% van koelgassen. Op elke verdieping is een afzonderlijke lucht-luchtwarmtepomp geïnstalleerd, waardoor individuele energiemonitoring op elke etage mogelijk is. De installatie is ook al voorbereid op de F-gassenwetgeving die van kracht gaat in 2030.
De ventilatie werkt op basis van warmteterugwinning en vraaggestuurd – er wordt dus enkel geventileerd in ruimtes waar mensen vertoeven. De aparte technische ruimtes staan in contact met de buitenlucht en zijn, net als de luchtkanalen dus, gemakkelijk bereikaar met het oog op onderhoud en vervanging van onderdelen. Hun geïsoleerde ligging laat ook toe de technische installaties in de toekomst te verkleinen of vergroten zonder esthetisch afbreuk te doen aan het bouwvolume. Op de daken liggen zonnepanelen.
(Tijdelijk) dakterras
Buiten wordt iedere vierkante meter optimaal benut zonder alternatieve invullingen in de toekomst uit te sluiten. Het dak van het magazijn doet vandaag dienst als dakterras in het verlengde van het kantoor en iedere overkraging heeft een functie, gaande van bouwkundige zonwering tot balkon of terras.
Met de oplevering van het nieuwe gebouw voor Essec Group voegt CLVR een project aan zijn portfolio toe dat volledig representatief is voor zijn visie. “CLVR staat voor knappe, doordachte ontwerpen die maatschappelijk relevant zijn en meerwaarde creëren voor de gebruikers én voor de naaste omgeving. Binnen tien jaar, maar ook nog binnen vijftig jaar. In die zin is deze circulaire opdracht een-op-eenvertaling van onze aanpak”, besluit Marijn Degerickx, medevenoot bij CLVR.