Axel Van der Donk (Bao Living): “Van concept naar technisch ontwerp in één uur, dat is onze ambitie”

Bao Living, dat met zijn specifieke oplossing bouwen meer circulair en betaalbaar wil maken, gaat een innovatiesubsidie die het kreeg van de Vlaamse Overheid gebruiken om de drie fasen van zijn bedrijfsproces te digitaliseren en stroomlijnen. “Van conceptueel naar technisch ontwerp in slechts één uur, dat is onze ambitie”, legt medeoprichter Axel van der Donk uit.

Bij Bao Living draait alles om modulair bouwen. Axel van der Donk: “Met onze slimme aanpasbare modules of SAM’s bieden we een modulaire oplossing voor de installatie van nutsvoorzieningen in compacte stadswoningen. Het is een uniek circulair systeem van een tiental aanpasbare geprefabriceerde modules waarin de keuken, badkamer, verwarming, ventilatie en elektriciteit geïntegreerd zijn. Resultaat: een aanzienlijk kortere bouwtijd en 10 à 15 procent meer leefbare oppervlakte."

De SAM is circulair omdat ze zorgt voor een complete ontkoppeling tussen de structuur van het gebouw en de technieken. Dat is cruciaal indien je de verschillende materialen in een gebouw op het einde van de levenscyclus opnieuw wil opnemen in de juiste materiaalcyclus. Maar ook de herindeling van een gebouw word drastisch gesimplificeerd. De SAM op zichzelf is ook volledig demonteerbaar aan het einde van zijn levensduur van 20 tot 25 jaar, waardoor verschillende delen nog een tweede leven kunnen krijgen. Bao Living richt zich er vooral mee op projectontwikkelaars. “Met SAM bundelen we het werk van vijf onderaannemers in één product. Wij nemen niet alleen alle verschillende technieken voor onze rekening, maar ook de volledige coördinatie van de installatie. Dat is een grote kopzorg minder voor onze klanten. We creëren eigenlijk een droomwerf voor hen”, zegt Axel van der Donk.

Met de hulp van Venture Campus kreeg Bao Living recent dus een innovatiesubsidie toegekend van de Vlaamse overheid. het bedrijf ging er meteen mee aan de slag. “Die mail van Venture Campus kwam er op het perfecte moment. We waren immers op zoek naar een manier om de drie fasen van ons bedrijfsproces; conceptueel uitwerken, technisch uittekenen en installatie; te digitaliseren en stroomlijnen. Van conceptueel naar technisch ontwerp in slechts één uur, dat is onze ambitie”, aldus Axel van der Donk.

Het traject van 18 maanden – tot en met de proof-of-conceptfase – loopt af in mei. Bijna de helft (45%) van het innovatieproject werd gesubsidieerd, goed voor een bedrag van 165.000 euro.

Deel dit artikel:

Onze partners