B-WaterSmart: kennisportaal voor circulair watergebruik

Het Europese Horizon 2020-project B-Watersmart, waarin zes Vlaamse partners samen met een dertigtal Europese partners werken aan oplossingen die het mogelijk moeten maken sneller over te kunnen stappen op een waterslimme economie en maatschappij, heeft een eerste versie van een portaal gelanceerd waarop kennisinstellingen en technologiebedrijven hun innovatieve experise en technologie kunnen presenteren.

De eerste versie van het Knowledge Portal for Circular Economy and Watersmartness richt zich op nutsbedrijven, overheden en industriële bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor wateruitdagingen in de vorm van circulaire processen en waterhergebuik. Het platform biedt volgende diensten: 

  • een kennisdatabank van verzamelde veraringen met circulaire economie en 'waterslimheid' op demonstratiewebsites;
  • een toolbox met toegang tot slimme applicaties en tools voor circulaire economie en 'waterslimheid';
  • een marktplaats waar stakeholders kunnen leren, oplossingen kunnen delen en nieuwe samenwerkingen kunnen opzetten voor uitdagingen op lokaal, regionaal of nationaal niveau.

Het portaal is gratis te raadplegen via deze weg. De kennisdatabank en toolbox zijn nu al vrij toegankelijk voor alle gebruikers. De marktplaats zal enkel beschikbaar zijn voor geregistreerde gebruikers. Registreren als gebruiker kan vanaf 22 maart 2022 wanneer een nieuwe update van het platform gelanceerd wordt.

De eerste versie van het kennisplatform werd eigenlijk ontwikkeld door het Horizon 2020-project NextGen, maar wordt nu verder uitgebouwd door B-WaterSmart, het Europese Horizon 2020-project waarin zes Vlaamse partners, VITO; Stad Mechelen; Aquafin; De Watergroep; Turbulent en Proefstation voor de Groenteteelt, samen met 30 Europese partners werken aan oplossingen die het mogelijk moeten maken sneller over te kunnen stappen op een waterslimme economie en maatschappij, door in zogenaamde living labs verspreid over heel Europa innovatief hergebruik van (afval)water te testen – meer informatie over de living labs in Vlaanderen vind je hier. Na afloop van het project wordt het portaal overgenomen en permanent beheerd door Water Europe.

Wie meer info wil over het B-WaterSmart-project kan die vinden op de website van het project of in de eerste editie van het B-WaterSmart of de projectvideo boven dit artikel bekijken.

Deel dit artikel:

Onze partners