Baksteenproducent Vandersanden test retourservice rond houten pallets uit

Baksteenproducent Vandersanden start samen met het Nederlandse 2Return een pilootproject voor een retourservice van houten pallets in België en Nederland. Daarmee zet het bedrijf een nieuwe stap richting zijn doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. “Door onze krachten te bundelen met 2Return, trekken we onze duurzaamheidsgedachte van het productie- en verpakkingsproces door tot het transport”, klinkt het.  

Het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa werkt voor het pilootproject naast het logistieke bedrijf 2Return uiteraard ook samen met zijn klanten; aannemers en handelaars. Na gebruik haalt 2Return namens Vandersanden (nu nog) wegwerppallets binnen de tien dagen bij de klanten op, checkt ze op herbruikbaarheid, voert eventuele herstellingen uit en zorgt er vervolgens voor dat de pallets van Vandersanden weer bij de baksteenfabrikant terechtkomen, die ze opnieuw inzet. Vandersanden biedt de service volledig gratis aan.

Vandersanden rolt dit proefproject in een eerste fase uit bij een beperkt aantal geselecteerde klanten in België en Nederland. In een tweede fase evalueert het bedrijf het project en scherpt het waar nodig de processen aan, om vervolgens de ophaalservice grootschalig uit te rollen in België en Nederland.

“We zetten met deze retourservice een volgende stap in ons duurzaamheidsverhaal”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden. “Door pallets te hergebruiken, gaan we verspilling tegen. Daarnaast vinden we het belangrijk om onze klanten de best mogelijke service te bieden en hen te ontzorgen. Het verzamelen, ordenen en centraal stockeren vergt immers vaak heel wat inspanningen van handelaars en aannemers. Op basis van de data en inzichten die we verzamelen tijdens dit pilootproject willen we tegen de brede uitrol de puntjes op de i hebben staan.”

Door houten pallets te hergebruiken, zet Vandersanden volop in op circulariteit. Het is zo een volgende stap in de ambitie van het bedrijf om volledig CO2-neutraal te zijn tegen 2050. Eerder verduurzaamde de baksteenproducent zijn verpakkingen al door ze minder te bedrukken en enkel nog hoezen te gebruiken die voor minstens 30 procent uit recyclaat bestaan.

De nieuwe retourservice biedt ook economische voordelen. Door ze te hergebruiken, blijven de pallets namelijk beschikbaar tegen een betaalbare prijs en zijn ze niet onderhevig aan de stijgende houtprijzen. Daarnaast worden aannemers en handelaars verlost van kosten die komen kijken bij het wegwerpen van houtpallets.

Deel dit artikel:

Onze partners