Het project Bakstenen reus op lemen voeten van AST77 is al enige uit de Benelux geselecteerd als kanshebber op de TerraFibra Award 2021. Die award is de eerste wereldwijde prijs voor hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels. Het is al de vierde keer dat het project in Tienen geselecteerd wordt voor een internationale architectuurprijs.
De internationale belangstelling rond de Bakstenen Reus op Lemen Voeten, een circulaire woning in Tienen met aarde als structureel basismateriaal, blijft maar groeien. Na eerdere selecties voor de Nederlandse Nationale Staalprijs 2020, de Belgian Building Award 2021 en de tentoonstelling op La Biennale di Venezia 2018, is het project van AST77 nu voor de vierde keer geselecteerd voor een internationale architectuurprijs: als enige project uit de Benelux werd de woning in Tienen geselecteerd voor de TerraFibra Award 2021.
Tentoonstelling en boek
De TerraFibra Award is de eerste wereldwijde prijs voor hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels. Er werden 40 projecten geselecteerd die de komende jaren het gebruik van biogebaseerde en geologische materialen wereldwijd gaan promoten, via, publicaties, tentoonstellingen, lezingen, debatten … De TerraFibra Award wil die specifieke architectuurvorm vooral internationaal in de kijker zetten. Als eerste grote event in dat kader loopt tot 27 febriari 2022 de tentoonstelling TerraFibra Architecture in het Pavilion de l’Arsenal in Parijs, waarin de 40 finalisten gerangschikt zijn volgens de plant die voor de vezels wordt gebruikt – hennep, stro, riet of bamboe – en volgens de technieken die voor de ruwe aarde worden gebruikt – gestampte aarde, gegoten aarde, leem, adobe, samengeperste leemstenen, latten en cement of leempleister. Aan de hand van foto's, prototypes op ware grootte, technische tekeningen en monsters kunnen de bezoekers (fysiek) kennismaken met de materialen en tegelijk de creativiteit van de tentoongestelde architecturen bewonderen. Aan de tentoonstelling is ook een boek verbonden.
Prijs ontstaan uit twee bestaande awards
De TerraFibra Award 2021 ontstond uit een samensmelting van de TERRA Award 2016, de mondiale prijs voor architectuur op basis van aarde, ingesteld door Dominique Gauzin-Müller en geleid door amàco en CRAterre, en de FIBRA Award 2019, de mondiale prijs voor architectuur op basis van plantaardige vezels, gerund door amàco. Meer dan 300 teams uit 62 landen hebben gereageerd op de oproep en sluiten aan bij de dynamiek van de eerdere inzendingen, waardoor een netwerk is ontstaan van professionals die met elkaar van gedachten wisselen en elkaar ondersteunen.
"Naar aanleiding van de COP26-conferentie over klimaatverandering toont de TerraFibra Award en de eraan gekoppelde evenementen aan dat er overal ter wereld milieuvriendelijke praktijken bestaan, in zeer uiteenlopende contexten", aldus de initiatiefnemers. De bij deze projecten betrokken actoren zijn enthousiast, gepassioneerd en genereus. Zij maken het gebruik van biologische en geologische materialen in de hele industrie geloofwaardig en belichten de belangrijkste economische, sociale en milieuaspecten van hun projecten en hun engagementen. Zij laten zien dat het mogelijk is op een andere manier te bouwen, door gebruikt te maken van plaatselijke hulpbronnen en knowhow, zonder aan innovatie in te boeten. Deze spaarzame en creatieve architecten, die goed geworteld zijn in hun gebied, openen nieuwe horizonten in de bouw en renovatie."
Alle genomineerden vind je hier.
Op Circubuild hadden we, in het kader van de Belgian Building Awards, eerder al aandacht voor het project.