Banken uit plastic afval inwoners langs Mechelse vaart

Langs de vaart in Mechelen vind je voortaan drie circulaire zitbanken. Ze bestaan uit plastic afval van de Mechelaars zelf. Het idee komt van Revive, dat op dezelfde plek de nieuwe Komet-wijk zal ontwikkelen.

Projectontwikkelaar Revive riep een tijdje geleden alle Mechelaars op om gedurende anderhalve maand hun hard plastic afval bij te houden voor een unieke actie. Een 3D-printer zou van het afval enkele designzitbanken maken die Revive een mooi plaatsje zou geven in de toekomstige Komet-wijk langs de vaart. Op 7 september ging het inzamelmoment door – daarvoor werd samengewerkt met IVAREM – en hoewel er van de wijk nog niet veel te zien is, pronken de banken vandaag wel al op hun bestemming.


360 kilo

De drie banken zijn samen goed voor een totaal van 360 kilo gerecycleerd plastic. Of geüpcycleerd plastic eigenlijk, aangezien de banken bestaan uit onder meer flessendoppen, verpakkingen van wasmiddelen en flacons van badschuim en shampoo. Dat het om lokaal afval gaat, maakt de banken alleen maar nog meer circulair.

De plek waar de banken staan, werd niet zomaar gekozen. “Uit studies blijkt dat 80 procent van al het plastic in de zee afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren”, vertelde Nicolas Bearelle, CEO van Revive, aan Bouwen & Wonen. Hij spreekt dan ook van een symbolische inplanting van de designzitmeubelen.


Meest duurzame Mechelse woonproject

Het initiatief van Revive past volledig binnen de visie die de projectontwikkelaar heeft voor de herontwikkeling van de voormalige Comet-site, waar tot 2007 biervaten geproduceerd werden. Het wil van Komet het meest duurzame woonproject van Mechelen maken. Onder meer warmtepompen en 1.200 m² aan zonnepanelen zullen het verbruik van de bewoners in de bijna-energieneutrale wijk opvangen.

Deel dit artikel:

Onze partners