Bao Living en Kozo ontwikkelen samen circulair woonconcept

Samenwerking is volgens zowat alle experten ter zake een van de sleutels in de transitie naar een meer circulaire bouwsector. Bao Living en Kozo hebben die boodschap goed begrepen en sloegen de handen in elkaar om hun innovatieve bouwsystemen te combineren tot een volledig circulaire woning die later dit jaar te bewonderen zal zijn.

Kozo is een bedrijf dat naast activiteiten in de eventsector sinds kort ook duurzame woningen commercialiseert. Het ontwikkelde meer bepaald een uniek, innovatief en dynamisch systeem van vaste onderdelen en modules in een skeletstructuur die gecombineerd kunnen worden tot een wind- en waterdichte energie-efficiënte bouwschil. Het systeem heeft als voornaamste doel enerzijds ‘design for disassembly’ en het hergebruik van de elementen en anderzijds aanpasbaarheid van de woning die ermee gecreëerd wordt. Meccano op levensgrote schaal, als het ware.

Bao living is dan weer het bedrijf achter de Slimme Aanpasbare Module of Smart Adaptable Module (SAM), een flexibele modulaire oplossing die de keuken, badkamer, het toilet, de technische ruimte en opslagruimte bevat. De SAM draagt bij aan circulair bouwen omdat je er meer leefbare oppervlakte mee creëert, omdat de module volgens een opbouwmethode wordt geplaatst en zo even makkelijk kan worden geïnstalleerd als weggehaald waardoor de woning later nog andere functies kan vervullen en omdat hij aan het einde van zijn levensduur makkelijk te demonteren is om de gebruikte materialen vervolgens te hergebruiken of te recycleren.

Kozo en Bao Living zagen snel de meerwaarde in van een combinatie van hun systemen en besloten dan ook een samenwerking op poten te zetten. Het resultaat is een nagenoeg 100% circulair huis: de SAM garandeert de circulariteit van de nutsvoorzieningen – de SAM wordt geplaatst aan de schacht waar alle techniekenen de woning binnenkomen en de technieken lopen vervolgens door de SAM heen – en met het systeem van Kozo is de duurzaamheid van de structuur ook verzekerd.

Het huis, dat een recreatieverblijf voorstelt, moet klaar zijn in het najaar en zal dienstdoen als modelwoning. Kozo en Bao Living beogen daarna een verdere commercialisering van hun partnership.


Niet eerste ontwerp

De modelwoning is eigenlijk niet de eerste samenwerking tussen Kozo en Bao Living. Eerder sloegen beide bedrijven al de handen in elkaar om te komen tot drie soortgelijke woonconcepten. Die concepten, waarvoor BAO Living drie types SAM ontwikkelde, bestaan evenwel enkel nog maar op papier. De modelwoning wordt de eerste praktische realisatie. De drie eerdere ontwerpen zullen wel te bewonderen zijn tijdens een bezoek aan de eerste echte realisatie.

Deel dit artikel:

Onze partners