Bao Living schaalt productie Slimme Aanpasbare Module op

De Antwerpse scale-up Bao Living schaalt de productie van zijn Slimme Aanpasbare Module (SAM) op na een tweede kapitaalronde van 750.000 euro. Bao Living is met zijn slimme module die keuken, badkamer en alle nutsvoorzieningen bundelt op één plek in de woning, een pionier in circulair én betaalbaar bouwen.

Het is eigenlijk geen nieuws meer: de bouwsector is een van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. In de Europese Unie staat de sector op haar eentje in voor 40 procent van de energieconsumptie, 36 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 33 procent van de afvalberg. De opmars van circulair bouwen en van nieuwe, innovatieve bouwmethodes moet die bloedrode cijfers de komende jaren fors naar beneden halen, wil Europa haar doel behalen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55% te doen dalen.

De Antwerpse scale-up Bao Living speelt een voortrekkersrol in die bouwshift. De Slimme Aanpasbare Module (SAM) die het bedrijf ontwikkelde, bundelt keuken, badkamer en alle nutsvoorzieningen op één plek in de woning. Verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica – inclusief leidingen, bedradingen en contactpunten – zitten allemaal samen in dezelfde slimme module. Het gaat voor alle duidelijkheid om de verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica voor het hele huis, waarbij de voorwaarde wel is dat de SAM grenst aan alle ruimtes.

De module kan niet alleen een pak sneller en 30 procent goedkoper geïnstalleerd worden in vergelijking met het traditioneel plaatsen van die onderdelen, ze is ook gemakkelijker te demonteren en bevordert daardoor circulair bouwen. Bao Living werkt niet met een vast ontwerp, maar ontwikkelde een software waarmee architecten en projectontwikkelaars kunnen schuiven met de modules om ze naar eigen wens optimaal te integreren in de bestaande leefruimte.

“Dat is nodig, want we gaan steeds compacter wonen”, zegt Benjamin Eysermans, een van de twee oprichters van Bao Living. “Tegen 2050 zal 70 procent van de wereldbevolking in steden leven, elke maand komt er een stad zo groot als New York bij. Die trend van verstedelijking is ook in België voelbaar: in 2000 waren nieuwbouwappartementen gemiddeld 90 vierkante meter groot, vandaag is dat nog maar 75 vierkante meter, en tegen 2030 wordt het 60 vierkante meter. Tegelijkertijd wordt bouwen steeds duurder. Het tekort aan arbeidskrachten en de strengere reglementering heeft de bouwkost in Vlaanderen op twintig jaar tijd met 75 procent doen stijgen. De bouwsector heeft nood aan disruptieve oplossingen die duurzamer én betaalbaarder wonen mogelijk maken.”

Kapitaalronde van 750.000 euro

Bao Living heeft net een tweede succesvolle kapitaalronde afgerond. De scale-up haalde 750.000 euro op bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en een aantal andere investeerders.

Roald Borré, Hoofd Equity Investments bij PMV: “Steeds meer huishoudens bestaan uit één persoon. In heel België gaat het om 35 procent, in Brussel is het 50 procent en in andere Europese steden als Stockholm is het al 60 procent. We verwachten dat dit fenomeen zich in de toekomst nog verder blijft doorzetten, waardoor er per woonunit de facto minder bewoonbare oppervlakte nodig is. Om alleenstaanden de mogelijkheid te bieden een woning aan te schaffen die beantwoordt aan hun ruimtelijke behoeftes en aan hun budget, in een context waarbij vastgoedprijzen al jaren in de lift zitten, creëert een bedrijf als Bao Living een uitstekende oplossing.”

“We merken dat onze aanpak aanslaat bij projectontwikkelaars en architecten”, reageert Eysermans. “Deze financiële injectie bevestigt het vertrouwen in onze slimme module. Het is een belangrijk signaal naar de markt. Een bouwtraject neemt al snel verschillende jaren in beslag, dus de bouwsector wil partnerships voor lange termijn aangaan.”


Al 40 units verkocht

Sinds de lancering in 2018 verkocht Bao Living al zo’n 40 units. Met de nieuwe financiering wil de scale-up in 2021 nog een versnelling hoger schakelen. Naast de projecten die al in de pijplijn zitten, wil Bao Living verder investeren in R&D en in een uitbreiding van het team met sales- en marketingprofielen. Het eerste project in Nederland wordt in het voorjaar van 2021 gerealiseerd, op termijn moeten ook andere internationale markten volgen.

Voor de productie werkt Bao Living samen met grote bouwbedrijven als Groep Van Roey en Van Marcke. Die samenwerking laat het bedrijf toe om snel op te schalen wanneer de vraag naar de slimme SAM-modules nog verder aantrekt.

Deel dit artikel:

Onze partners