BBA Pioneer Award naar Roos Servaes van Vlaanderen Circulair

Sinds vandaag kennen we naast de twee winnaars en de eervolle vermelding in de categorie Circular Building ook de winnaar van de Pioneer Award op de Belgian Building Awards 2021. Dat werd Roos Servaes van Vlaanderen Circulair. De Pioneer award bekroont immers een architect, een externe persoon of een organisatie die op een bepaald vlak een pioniersrol vervuld heeft door als een van de eersten zijn nek uit te steken voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit in de breedst mogelijke betekenis van het woord ten goede zal komen en dat is exact wat Servaes en Vlaanderen Circulair met de Green Deal Circulair Bouwen hebben gedaan. 

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. Het was de jury zelf die op zoek ging naar interessante kandidaten en een winnaar. Door een out-of-the-boxaanpak is de persoon/de organisatie erin geslaagd een bepaalde problematiek onder de aandacht te brengen en heeft hij/zij anderen ervan overtuigd om zijn voorbeeld te volgen.

Roos Servaes en Vlaanderen Circulair hebben dat gedaan. En doen dat vandaag nog steeds. Vlaanderen Circulair is een partnerschap van overheden, bedrijven middenveld en de kenniswereld die samen actie ondernemen om de circulaire economie in Vlaanderen te faciliteren. Onder meer met de Green Deal Circulair Bouwen, die deze week zijn eerste Actieweek beleeft. Vlaanderen Circulair lanceerde de Green Deal Circulair Bouwen in 2019 als een soort netwerk dat katalyserend moet werken in de transitie naar circulair bouwen. Wie de deal ondertekent, engageert zich een experiment op poten te zetten dat de bouwsector mee circulair maakt, met als ultiem doel een volledig circulaire bouwsector tegen 2050.


"Beleidsdoelstellingen én maatschappelijke meerwaarde realiseren"

“Deze award is een erkenning voor ons werk van de afgelopen twee jaren”, reageert Servaes fier. “Werk waarmee we niet alleen beleidsdoelstellingen willen realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde en weerklank biedt. We hadden nooit verwacht dat de Green Deal na twee jaar al ondertekend zou zijn door meer dan 360 partners. Onze stoutste dromen zijn overtroffen: bij aanvang van de Green Deal spraken we het streefcijfer van 100 deelnemers uit …”

“En we merken dat we blijven groeien, dat we nog steeds vragen blijven krijgen uit de bouwsector om met Vlaanderen Circulair projecten financieel te ondersteunen. We voelen dat het thema steeds meer terrein wint, en dat het enthousiasme toeneemt. Het is nu een kwestie om het voor onszelf georganiseerd te krijgen en behapbaar te houden. Daarin schuilt onze uitdaging voor de komende jaren. Maar die gaan we graag aan, want we doen het met hart en ziel. Daarom is deze erkenning ook zo mooi”, besluit Servaes.

Deel dit artikel:

Onze partners