BC materials gelauwerd op World Circular Economy Forum 2020

Op het World Circular Economy Forum 2020, dat doorging op 29 en 30 september, is de Brusselse start-up BC materials gelauwerd als wereldwijd voorbeeldige praktijk. Het Forum, dat dit jaar online doorging omwille van COVID-19, stond deze keer in het teken van economisch herstel op basis van circulaire principes. BC materials transformeert uitgegraven grond van werven in circulaire bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. De twee jaar oude start-up won eerder dit jaar in België ook al de Pioneer Award op de Belgian Building Awards op Batibouw.

CEO Ken De Cooman is vereerd met de erkenning van het Forum, dat dit jaar uitpakte met topsprekers als Europees Commissaris Frans Timmermans en Ellen MacArthur. “Het is heel fijn om deze internationale erkenning te krijgen. Uitgegraven grond wordt legaal gezien als afval, maar is perfect bruikbaar en herbruikbaar in muren en vloeren en als afwerkingsmateriaal, niet alleen in België, maar in heel veel landen. Onze aanpak biedt ook oplossingen in de strijd tegen klimaatopwarming. Door leemstenen te produceren kan je bijvoorbeeld CO2-emissies met 90% verlagen in vergelijking met de productie van bakstenen. En de materialen kunnen eeuwig hergebruikt worden. Zo krijg je een perfecte circulaire oplossing.”

Om deel uit te maken van de wereldwijd 39 sterkste circulaire oplossingen moest het bedrijf genomineerd worden door een derde partij. Vervolgens kreeg het een evaluatie van het Finse innovatie-instituut Sitra en dan een uitgebreide doorlichting door de auditkantoor Deloitte. Uit de honderden inzendingen was BC materials het enige Belgische bedrijf dat geselecteerd werd door de jury.


Financieringsronde om op te schalen

Het bedrijf is net begonnen met een financieringsronde van 150.000 euro omdat het zijn productie wil opschalen. De teller staat na een paar dagen al op 35.000 euro. De Cooman: “Het feit dat we gelauwerd worden door een internationaal forum is immers een heel aangename bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Ondernemer en voorzitter van IBA, Pierre Mottet, was één van de early investors in BC materials, met 50.000 euro, via het door hem opgerichte SE’nSE Fonds: “De innovatie die BC materials biedt, is cruciaal, biedt een antwoord op een reële vraag en de positieve impact op het milieu zou gigantisch kunnen zijn. Het is een heel inspirerend project met een heel sterk potentieel en oplossingen voor de vraag naar een meer circulaire economie.”

Het World Circular Economy Forum is een organisatie van het Finse innovatie-instituut Sitra, samen met African Circular Economy Alliance, Circular Economy Leadership Coalition, Circular Economy Stakeholder Platform, de Ellen MacArthur Foundation, the European Commission, Platform for Accelerating the Circular Economy, the United Nations Environment Programme en the World Business Council for Sustainable Development, in samenwerking met Canada, Finland, & WCEF2021-partners zoals International Chamber of Commerce, Nordic Innovation en de OESO. Het Forum werd voor het eerst gehouden in Finland in 2017. In 2018 ging het door in Japan om in 2019 weer in Finland neer te strijken. Het Forum wil aantonen hoe de circulaire economie de maatschappij en bedrijven veerkrachtiger kan maken door praktische voorbeelden van circulaire economie te tonen.

Naar aanleiding van het winnen van de Pioneer Award op de Belgian Building Awards op Batibouw eerder dit jaar, kwam Ken De Cooman trouwens aan bod in de allereerste architectura.be Podcast, die je hier kan beluisteren. 

Deel dit artikel:

Onze partners