BC materials is één van de drie laureaten in de categorie Climate Challenge op de Henry van de Velde Awards 2021. Traditiegetrouw worden de laureaten op het einde van het voorgaande jaar bekendgemaakt, enkele maanden voor de eigenlijke prijsuitreiking, dit jaar op 5 februari 2021 in BOZAR in Brussel. De nieuwe award is al de zoveelste in de prijzenkast van de Brusselse start-up die grondverzet omzet in bouwmaterialen.
De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en behoren tot belangrijkste designprijzen in België. Een professionele jury selecteerde deze keer 17 winnaars in 7 categorieën uit in totaal 198 inzendingen.
Eén van de drie winnaars in de gloednieuwe categorie Climate Challenge, die holistische concepten lauwert met een positieve impact op het klimaat, werd dus het Brusselse BC materials, dat grondverzet op werven (al dan niet on-site) op een CO2-neutrale manier omzet in leembouwproducten die eindeloos hergebruikt kunnen worden en bovendien een positief effect hebben op de akoestiek, luchtkwaliteit en temperatuurschommelingen in het gebouw waarin ze toegepast worden.
CEO Ken De Cooman is vereerd met de Award: “De bouw is een heel vervuilende sector, verantwoordelijk voor 30 tot 40% van de CO2-emissies, en 33% van het globale afval. Het is essentieel dat zo’n grote belangrijke sector het schip keert en duurzame oplossingen gaat nastreven. Door uitgegraven grond te hergebruiken kun je de hoeveelheid ‘afval’ verminderen, transportemissies verlagen én gezonde materialen produceren die voor een aangenamere leefkwaliteit zorgen. Onze leemmaterialen kan je toepassen voor muren, vloeren, designmeubilair en als afwerkingsmateriaal. De CO2-emissies verbonden aan leemstenen liggen 90% lager dan die verbonden aan bakstenen én ze kunnen eeuwig hergebruikt worden. Zo krijg je een perfect circulaire oplossing.”
Mogelijks volgt er zelfs nog een tweede Henry van de Velde Award voor BC materials, want het publiek kan nog tot en met 18 december mee stemmen wie aan de haal gaat met de Public Coice Award, via deze link.
Financieringsronde om op te schalen
BC materials is trouwens bezig met een financieringsronde om 150.000 euro op te halen om zo zijn productie te kunnen opschalen. De teller staat na een aantal weken op 110.000 euro. De Cooman: “Een bevestiging dat we op de goede weg zijn.”
Eerder won BC materials ook al de Pioneer Award 2020 op de Belgian Building Awards en werd het als enige Belgische bedrijf gelauwerd op het World Economy Forum 2020 als één van de 39 wereldwijd meest inspirerende circulaire praktijken.