BC materials verlaagt prijs leemstenen dankzij samenwerking met industriële partners

De Brusselse start-up BC materials verlaagt de prijzen van zijn gestabiliseerde leemstenen, bouwblokken op basis van uitgegraven aarde, met 39% dankzij een structurele samenwerking met industriële partners.

Het is een uitzondering in tijden van hoge inflatie en stijgende prijzen, maar dankzij een unieke samenwerking met industriële partners kan BC materials, de Brusselse start-up die aarde afkomstig van grondverzet op Belgische werven in circulaire bouwmaterialen transformeert, zijn prijzen verlagen. De samenwerking heet Léém en werd afgelopen vrijdag voorgesteld aan de buitenwereld, in het bijzijn van een resem architecten, bouwprofessionals en de Brusselse staatssecretaris voor Transitie Barbara Trachte en Wetenschappelijk Onderzoek.

Elk jaar wordt maar liefst 37 miljoen ton aarde uitgegraven in België, waarvan het merendeel ongebruikt verdwijnt. Door die grond te valoriseren hem te transformeren in bouwmaterialen, wordt niet alleen de hoeveelheid afval verminderd, maar kan ook een grote hoeveelheid vervuilende en CO2-intensieve traditionele bouwmaterialen worden vervangen. De afbeelding bij dit artikel toont een relevante vergelijking op dat vlak. De cijfers werden onafhankelijk geverifieerd door Buildwise, het vroegere WTCB.


Ook productie van andere materialen opgeschaald

Waar vroeger de hogere prijs van circulaire bouwmaterialen een negatieve impact kon hebben op de verspreiding ervan, kan BC materials dankzij de industriële samenwerking die nu wordt aangegaan meer stenen produceren aan een lagere prijs. Wat meer en meer bouwers overstag moet doen gaan. Goedele Desmet, ingenieur-architecte en medeoprichter van architectenbureau BOB361, past de producten van BC materials vaak toe in haar projecten. “We hebben voor de leemsteen van BC materials gekozen omdat die niet alleen 90% minder CO2-emissies veroorzaakt, maar ook thermische massa, akoestiek en een mooie materialiteit in gebouwen brengt. Bovendien is hij betaalbaar, niet schadelijk voor het klimaat en creëert hij een gezonde omgeving.”

De commerciële partner in de samenwerking is brickZ uit Oudenaarde, de productiepartners Vande Moortel Bakstenen, ook uit Oudenaarde, en Claesen Beton uit Lummen. Ook Demets en De Meuter maken deel uit van de samenwerking. Zij zorgen mee voor de ophaling van de reststromen.

Naast de opschaling van de gestabiliseerde leemstenen, biedt Léém ook de opschaling van een reeks andere materialen: leempleisters om muren af te werken, stampleem voor structuren, muren en meubels, en (in de toekomst) leemchape voor dekvloeren en leemverf.

“Door een innovatieve aanpak en de jarenlange opgebouwde expertise in Brussel, kan het team van BC materials afval reduceren, herwaarderen en tegelijkertijd structureel CO2-emissies verlagen in de energie-intensieve bouwsector. Met Léém schakelt het nu een versnelling hoger: het produceert meer blokken, tegen lagere kosten en van betere kwaliteit. BC materials is de perfecte belichaming van de Shifting Economy, de strategie voor economische transitie van het Brussels Gewest”, aldus Barbara Trachte.

“Je hebt geen auto nodig om een brood op de hoek van de straat te halen. Ook bouwmaterialen kan je doordat ze van veel dichterbij komen veel minder energie-intensief maken. En als ze dan ook nog eens gemaakt worden vaneen afvalstroom … Onze samenwerking met industriële partners maakt onze producten zeer betaalbaar. Omdat onze materialen oneindig hergebruikt kunnen worden, biedt Léém een grote meerwaarde voor de economie, het klimaat en de bouwers zelf”, besluit Ken De Cooman, CEO van BC materials en medeoprichter van Léém.

 Léém is een samenwerkingsproject dat gesteund wordt door Belgium Builds Back Circular en gecofinancierd door NextGenerationEU.

Nog enkele interessante stats over BC materials, een start-up opgericht door Laurens Bekemans, Wes Degreef, Ken De Cooman en Nicolas Coeckelberghs:

  • van 50 ton naar 700 ton circulaire bouwmaterialen in 3 jaar tijd (2019-2022);
  • winstgevend sinds 2020;
  • van 2 naar 10 FTE’s in 4 jaar tijd (met activiteiten zoals productie, design & prefab, R&D, workshops en training);
  • producten die gemiddeld 90% minder CO2-emissies uitstoten dan standaard bouwblokken (bron: Buildwise);
  • bekende gebruikers van de leemstenen: Revive, BOB361, Verstraete, Notan Office, Design Museum Brussels …;
  • eerste projecten met de Léém-producten in Luxemburg in oktober 2023 en in Zwolle in Nederland in 2024;
  • BC materials won de afgelopen jaren ook heel wat duurzaamheidsprijzen.

Deel dit artikel:

Onze partners