De projecten die steun krijgen van BeCircular 2020 zijn bekend. Deze editie van de Brusselse projectoproep was met 96 ingediende dossiers van bedrijven, zelfstandigen of verenigingen uit de hoofdstad goed voor een record. De jury selecteerde 38 projecten, voor een totaalbudget van 2.897.000 euro. Daaronder ook heel wat circulaire bouwprojecten of -bedrijven.
De laureaten besteden onder meer aandacht aan de valorisatie van materialen, sociale inclusie, afvalvermindering en het creëren van duurzame producten. De projecten komen uit uiteenlopende sector, van voeding over mobiliteit, logistiek en handel in goederen en diensten tot de bouw.
Onder de winnaars vielen ook acht circulaire werven te noteren. We pikken er drie uit.
- Delva: dit project gelegen in Laken gaat inmiddels onder de naam Les Pierreries en bestaat uit de bouw van 82 appartementen en drie commerciële ruimtes in een verlaten steenhouwersatelier op een voormalig industrieterrein. Het werd ontwikkeld door Antonissen Development Group en uitgetekend door architectenbureau UNA|A. Democo stond in voor de bouw. Imposante stenen blokken die nog in de fabriek lagen, kregen een tweede leven in de tuin van het project of werden vermalen om er vloeren en stoepranden van te maken. Ook een oude kar die er nog werd aangetroffen, kreeg een plek in de tuin.
- Mundo Madou: het vijfde Mundo-centrum in België, na dat in Namen, Antwerpen en twee andere in Brussel. Het doel van Mundo-Lab is om corworkingspace te bieden aan bedrijven en verenigingen uit de sociale economie. De gebouwen zijn zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben, denk aan ingrepen op het vlak van energie, water- en afvalbeheer, biodiversiteit, hergebruik, mobiliteit … Mundo Madou bestaat uit 30 ton gerecupereerd materiaal, uit het vroegere gebouw of afkomstig van andere sites. Ook scheidingswanden uit hernieuwbare werden gerecupereerd, net als verlichting, deuren, meubels, isolatie … In de toekomst zullen al die materialen nóg eens hergebruikt kunnen worden. Volgens schattingen van de betrokken partners zorgde die maximale inzet op hergebruik voor een besparing van 16 ton aan nieuwe bouwmaterialen en een beperking van 25 ton bouwafval.
- Mobilis: het nieuwe Brusselse hoofdkwartier van D’Ieteren Immo in de Kanaalzone. Het nog te bouwen gebouw is van de hand van Xaveer De Geyter Architects en zal multifunctioneel en flexibel en daardoor duurzaam zijn.
De andere vijf werven die een geldprijs kregen, vind je hier, net als de andere laureaten. In de categorie ‘Herstellen, hergebruiken & recycleren’ vielen ook nog enkele circulaire fabrikanten van bouwproducten in de prijzen, zoals BatiTerre en Atelier Groot Eiland.