Beddeleem Circulair maakt expo over ‘zorgzame’ architectuur mee mogelijk

Nog tot en met zondag 11 september kan je in DE SINGEL in Antwerpen een bezoekje brengen aan de dubbele tentoonstelling rond ‘zorgzame’ architectuur die het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) er cureert. De middenruimte van de tweeledige expo werd ingedeeld met raam- en deurgehelen uit het Beddeleem Circulair-gamma.

Het VAi en DE SINGEL willen met de dubbele expo de aandacht vestigen op de impact die zogenaamde zorgzame architectuur kan hebben op de gebouwde omgeving. “Architectuur die 'zorgt', onderscheidt zich door haar empathie voor de context, de gebruikers én de makers”, aldus DE SINGEL op zijn website. “Zorgzame architectuur denkt op lange termijn en is kritisch ten opzichte van de menselijke activiteit op de planeet.”

De tentoonstelling ‘Critical Care: Architecture for a Broken Planet’, die voor het eerst te zien was in het Architekturzentrum Wien, brengt een pleidooi voor meer zorg en samenwerking in architectuur. Na stops in Wenen, Zürich, Dresden en Berlijn strijkt ze in 2022 neer in DE SINGEL. De tweede tentoonstelling, ‘Care for Space for Care’, koppelt de internationale cases uit ‘Critical Care’ aan negen projecten uit Vlaanderen en Brussel. Wederzijdse afhankelijkheid, onderhoud en posthumanisme vormen in beide presentaties de ankerpunten om zorg in architectuur verder te ontdekken.

De dubbeltentoonstelling werd mee mogelijk gemaakt door Beddeleem. De scenografen, die voor de opbouw van de tentoonstellingsruimtes enkel circulaire materialen gebruikten, deelden de middenruimte immers in met raam- en deurgehelen uit het Beddeleem Circulair-gamma. “Het gaat meer bepaald om JB-structuren voor systeemwanden met een hoogte van 3.800 mm met ingehaakte raamkaders en deurgehelen uit ons circulaire gamma”, verduidelijk Anne De Coninck, Sustainability Officer bij Beddeleem. “Die materialen, die in de expo’s al toe zijn aan hun tweede leven, zullen na de expo opnieuw in andere projecten ingezet kunnen worden.”

Deel dit artikel:

Onze partners