Beddeleem, totaalafwerkingsbedrijf met erkenning klasse 8 en fabrikant van systeemwanden, systeemplafonds – waaronder klimaatplafonds –, deuren en meubilair, zette zijn ambities op het vlak van circulair bouwen recent opnieuw kracht bij. Het is voortaan namelijk zogenaamd Max-partner van Madaster België. Via Madaster wil het bedrijf het hergebruik van zijn oplossingen nog verder facilteren.
In de laatste fase voor de brede uitrol van Madaster in ons land, een digitaal platform dat fungeert als bibliotheek en generator van materiaalpaspoorten, ging Madaster ook hier – zoals eerder in de andere landen waar het platform vandaag operationeel is – op zoek naar zogenaamde Max-partners. Dat zijn bedrijven die een contract voor twee jaar ondertekenen en vervolgens alle mogelijke Madaster-licenties en -opleidingen krijgen. Madaster neemt de Max-partners echt bij de hand: het helpt hen hun eerste projecten op te laden, organiseert netwerkmeetings … De Max-versie van Madaster, die sinds oktober vorig jaar online is maar enkel te gebruiken is door de Max-partners, is ook voor Madaster zelf interessant: de feedback van de Max-partners helpt het platform de laatste puntjes op de i te zetten voor de grote lancering bij het brede publiek.
"Na het behalen van Cradle to Cradle-certificaten voor verschillende van onze producten, vanaf 2016, het behalen van het CO2-Neutral-label als bedrijf in 2021 en het Beddeleem Circulair-project, waarin we gerecupereerde systeemwanden aanbieden afkomstig uit urban mining, is het werken met een materialendatabank de logische volgende stap", vertelt Anne De Coninck, Sustainable Officer bij Beddeleem. "We zijn Madaster Max-partner geworden omdat we het hergebruik van onze oplossingen, voornamelijk de systeemwanden, nog meer willen faciliteren."
"Via onze dienst na verkoop gaan we nu al vaak systeemwanden aanpassen of verplaatsen bij klanten, maar dan binnen hun eigen patrimonium. We hebben dus de kennis en de knowhow om die puzzel te leggen. De producten wisselen echter nog te weinig van eigenaar en daar was Madaster de missing link. We hopen dat Madaster België dé overzichtool wordt om de uitwisseling van bouwmaterialen te versnellen en zo de volledige werkelijke levensduur van onze producten ook te benutten."
"Daarnaast willen we via Madaster als aannemer en producent ook een partner en aanspreekpunt vormen voor architecten en bouwheren die samen met ons willen inzetten op een duurzame kantooromgeving. Madaster zal helpen de circulariteitsindex en de milieu-impact van de elementen en materiaalkeuzes te onderzoeken."
Madaster België is nog steeds op zoek naar Max-partners. Pas daarna zal Madaster België opengesteld worden voor het brede publiek. Het is nog niet duidelijk of dat nog dit jaar het geval zal zijn.