Belgian Building Awards 2021: 7 kanshebbers in categorie Circular Building

Uit meer dan 90 ingezonden projecten heeft een achtkoppige jury 22 projecten genomineerd als kanshebber op een Belgian Building Award 2021 binnen drie categorieën: 3-2-1 Façade, Utility Building en Circular Building. In die laatste categorie gaat het om 7 projecten. Zoals elk jaar zal de jury daarnaast ook opnieuw een Pionier Award uitreiken. Wegens het coronavirus werd de prijsuitreiking op BATIBOUW uitgesteld en worden de winnaars dit jaar bekendgemaakt via persreleases van en reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be in de loop van de maanden mei en juni. De winnaar van de Circular Building-award kennen we op 31 mei.

De Belgian Building Awards, een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en onze zusterwebsite architectura.be, lauweren realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De ingediende projecten bevinden zich in België of hebben een Belgische architect als (een van de) hoofdontwerper(s) en werden opgeleverd in 2019 of later. Een uitzondering daarop vormt de categorie Circular Building: de projecten die kans wilden maken op die award, mochten al in 2018 opgeleverd zijn.

De categorie Circular Building is nieuw deze editie en bekroont zoals de naam het zegt het meest circulaire bouwproject. De jury gaat in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking voor het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast. De volgende zeven projecten haalden in deze categorie de shortlist:  

  • Loods 23, Gent (DENC!-STUDIO): een nieuw, circulair kantoor voor en door DENC!-STUDIO.
  • Muziekcentrum, Kortrijk (Dial Architects): de circulaire transformatie van drie verschillende gebouwen tot één geïntegreerd muziekcentrum.
  • Bakstenen reus op lemen voeten, Tienen (AST77 architecten- en ingenieursbureau): een circulaire woning voor en door architect Peter Van Impe met aarde als structureel basismateriaal.
  • Mundo-A, Antwerpen (B-architecten): een bio-ecologisch, passief kantoorgebouw in Borgerhout.
  • Zomerhoek, Zomergem (BAST architects & engineers): een aanpasbare en verplaatsbare zorgwoning.
  • BKO Sint-Jozef, Eeklo (DENC!-STUDIO): de renconversie van een kersgebouw tot buitenschoolse kinderopvang.
  • Gare Maritime, Brussel (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA)): een circulaire utiliteitsgebouw onder de bestaande kappen van het historische Gare Maritime in Brussel. Gare Maritime is het grootste CLT-project in Europa.

Wegens het coronavirus werd de prijsuitreiking op BATIBOUW uitgesteld en worden de winnaars dit jaar bekendgemaakt via persreleases van en reportages en podcasts op architectura.be en deze website. De winnaar in de categorie 3-2-1 Façade kennen we op 25 mei, die in de categorie Circular Building en de laureaat van de Pioneer Award op 31 mei en de winnaar in de categorie Utility Building op 15 juni.

Ook de andere ingediende projecten in de categorie Circular Building – niet alleen die op de shortlist – zullen we daarna belichten op deze website, als dat eerder nog niet gebeurde.

Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website

Deel dit artikel:

Onze partners