Belgian Building Awards 2021: Circular Building Award en Pioneer Award uitgereikt tijdens Actieweek GDCB

De Belgian Building Awards, een organisatie van BATIBOUW, Redactiebureau Palindroom en onze zusterwebsite architectura.be, konden dit jaar niet worden uitgereikt op BATIBOUW zelf, dat door corona niet doorging. De winnaars worden daarom uitzonderlijk bekendgemaakt via persreleases van en reportages en podcasts op architectura.be. Behalve in de categorie Circular Building, die wél een uitreikingsmoment krijgt, meer bepaald tijdens de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen, die online doorgaat van 31 mei tot 4 juni. Ook de Pioneer Award zal dan worden uitgereikt.

Het ceremoniële moment zal doorgaan op de openingsdag en rondt het plenaire gedeelte, van 10 tot 12.30 uur, af. Meteen na de uitreiking verstuurt Circubuild ook een nieuwsbrief over de winnaars, met onder meer ook een podcast met enkele genomineerden.

De Belgian Building Awards lauweren realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De ingediende projecten bevinden zich in België of hebben een Belgische architect als (een van de) hoofdontwerper(s) en werden opgeleverd in 2019 of later. Een uitzondering daarop vormt de categorie Circular Building: de projecten die kans wilden maken op die award, mochten al in 2018 opgeleverd zijn.

Uit meer dan 90 ingezonden projecten heeft een achtkoppige jury 7 projecten genomineerd als kanshebber op een Belgian Building Award binnen de categorie Circular Building, die nieuw is deze editie. Dat zijn de volgende:

  • Loods 23, Gent (DENC!-STUDIO): een nieuw, circulair kantoor voor en door DENC!-STUDIO.
  • Muziekcentrum, Kortrijk (Dial Architects): de circulaire transformatie van drie verschillende gebouwen tot één geïntegreerd muziekcentrum.
  • Bakstenen reus op lemen voeten, Tienen (AST77 architecten- en ingenieursbureau): een circulaire woning voor en door architect Peter Van Impe met aarde als structureel basismateriaal.
  • Mundo-A, Antwerpen (B-architecten): een bio-ecologisch, passief kantoorgebouw in Borgerhout.
  • Zomerhoek, Zomergem (BAST architects & engineers): een aanpasbare en verplaatsbare zorgwoning.
  • BKO Sint-Jozef, Eeklo (DENC!-STUDIO): de renconversie van een kersgebouw tot buitenschoolse kinderopvang.
  • Gare Maritime, Brussel (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA)): een circulaire utiliteitsgebouw onder de bestaande kappen van het historische Gare Maritime in Brussel. Gare Maritime is het grootste CLT-project in Europa.

De jury gaat in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking voor het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast. Meer info over de genomineerde projecten vind je op deze website

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar. De Pioneer award bekroont een architect, een externe persoon of een organisatie die op een bepaald vlak een pioniersrol vervuld heeft door als een van de eersten zijn nek uit te steken voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit in de breedst mogelijke betekenis van het woord ten goede zal komen. Door een out-of-the-boxaanpak is de persoon/de organisatie erin geslaagd een bepaalde problematiek onder de aandacht te brengen en heeft hij/zij anderen ervan overtuigd om zijn voorbeeld te volgen.

Het aftellen kan beginnen!

Deel dit artikel:

Onze partners