Belgian Building Awards 2021: inschrijvingsperiode verlengd, jury gekend

De inschrijvingsperiode voor de Belgian Building Awards 2021, waarin voor het eerst ook het meest circulaire bouwproject zal worden bekroond, is verlengd tot 31 januari middernacht. Ook de jury is inmiddels gekend.

BATIBOUW maakte bekend dat door de tweede golf van de coronacrisis de beurs, die plaatsvindt van eind februari tot eind maart 2021, voor de allereerste keer digitaal zal doorgaan. De professionele beurzen INSTALLPRO en PROBUILD, die vorig jaar voor het eerst en met veel succes werden georganiseerd, zullen wel nog op een fysieke manier doorgaan, en dit op het einde van het eerste semester, op nog nader te bepalen data in mei of juni. De uitreiking van de Belgian Building Awards zal ook op dat moment plaatsvinden. Om die reden werd de uiterste inschrijvingsdatum om een project aan te melden voor de awards, verlegd van 11 november middernacht naar 31 januari middernacht.

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroomde Orde van Architecten en architectura.be. De wedstrijd staat open voor architecten met zetel in België. De ingediende projecten bevinden zich in België of hebben een Belgische architect als (een van de) hoofdontwerper(s). De deelnemende projecten zijn opgeleverd in 2019 of later. Een uitzondering daarop vormt de categorie Circular Building. De projecten die kans willen maken op die award, mogen al in 2018 opgeleverd zijn.

We berichtten eerder al dat die laatste categorie nieuw is. Die award bekroont het meest circulaire bouwproject. De jury gaat in haar beoordeling na in hoeverre de principes van circulair bouwen toegepast werden. De toepassing van circulaire materialen is daarbij belangrijk, maar dat is zeker niet het enige criterium waar naar gekeken wordt. Andere belangrijke aspecten zijn de inplanting, de aanpasbaarheid, de multifunctionaliteit, de uitbreidbaarheid, de modulariteit, de omkeerbaarheid ... Voorts wordt ook gekeken naar de manier van samenwerking voor het project en wordt nagegaan of innovatieve circulaire principes zoals product as a service in het project werden toegepast.

Inmiddels werd ook bekendgemaakt wie zal zetelen in die jury – die er elk jaar anders uitziet. Deze editie zetelen er logischerwijs twee experten circulair bouwen in de jury. Dat zijn Mieke Vandebroucke van VIBE vzw en wetenschapster aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en TU Delft en oprichtster van De Wolf Environmental Architecture Thinking (De Wolf Earth). De jury bestaat voorts uit Hera Van Sande (Archipel), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Marc Dubois (critique d’architecture), Eric Cloes (Je vais Construire & Rénover) en Philippe Selke en Rik Neven (architectura.be).

 
Hoe deelnemen? 

Je kandidatuur indienen in één of meerdere categorieën kan enkel door het online deelnameformulier in te vullen via de website van de Belgian Building Awards.

De uiterste datum van inschrijving is 11 november 2020. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking die plaatsvindt op 2 maart 2021 op BATIBOUW.

>> SCHRIJF HIER IN <<

Deel dit artikel:

Onze partners