Belgian Construction Awards kennen heel wat winnaars met link met circulair bouwen

De vierde editie van de Belgian Construction Awards zit erop. Onder de winnaars vallen net als vorig jaar opnieuw heel wat projecten, bedrijven en personen te noteren die een link hebben met circulair bouwen. In dit artikel lijsten we ze voor je op.

Bijzondere projecten, innovatieve bedrijven en veelbelovende personen in de bouw belonen: dat is de essentie van de Belgian Construction Awards. Op 7 december was het Château du Lac de Genval net als vorige jaar het toneel voor de plechtige uitreiking van de prijs.

Net als in 2022 vallen er ook dit jaar onder de winnaars opnieuw heel wat projecten, bedrijven en personen te noteren die een link hebben met circulair bouwen. De volledige lijst met winnaars – een top drie in elke categorie, behalve in die van Bouwvrouw van het Jaar, Bouwman van het Jaar en Young Construction Personality van het Jaar, waar telkens uiteraard maar één winnaar viel te noteren – vind je hier. De ‘circulaire’ winnaars volgen hieronder.


Architecture Award

In de categorie Architecture Award ging de gouden plak naar het project Kindercampus Theodoor van cuypers & Q architecten, een campus bestaande uit een kinderdagverblijf, kleuter- en basisschool, scoutslokalen en kantoren voor Huis van het Kind en het CAW in Jette die gerealiseerd werd volgens verschillende principes van circulair bouwen. Op de tweede plek eindigde het hoofdkantoor van Agristo in Wielsbeke, aanpasbaar ontworpen door OYO Architects. De derde plaats in de categorie Architecture Award was voor het milieubewust herbouwen van een vervallen boerderijschuur, naar een ontwerp van atelier tom vanhee, als uitbreiding van een woonhuis.


Climate Future Project Award

De eerste plaats in de categorie Climate Future Project Award ging naar het project Minerve, een nieuwe wijk in Edegem op de voormalige Afga Gevaert-site naar een ontwerp van Architecten Achtergael. Volgens ontwikkelaar Revive gaat het om de meest duurzame, ecologische en klimaatbestendige buurt van ons land. Daarvoor zorgen onder meer de aansluiting op een warmtenet, waardoor het project fossiele brandstoffen kan weren, duurzaam watergebruik en het hergebruik van de bakstenen van oude loodsen die werden afgebroken. In Minerve vind je ook een nieuw duurzaam woonconcept: de groeiwoning, een huis dat later nog gemakkelijk een extra verdieping kan krijgen.

De zilveren medaille in de categorie Climate Future Project Award was voor Woodhub van BPI Real Estate, een kantoorgebouw van 7.000 m² in het Brusselse Oudergem met een hybride structuur van hout en beton dat zonder fossiele brandstoffen kan en met een BREEAM Outstanding- en WELL Building Standard Plantinum-label de standaard zet voor innovatieve en duurzame kantoorgebouwen.

Op de derde plaats in deze categorie eindigde de renovatie van het emblematische Marnix-gebouw in Brussel, hoofdzetel van ING België. Het renovatieontwerp van A2M, met speciale aandacht voor flexibele technieken met het oog op aanpasbaarheid en hergebruik van bestaande materialen, maakte er een gebouw van dat CO2-neutraal is op de lange termijn en kan uitpakken met een BREEAM Outstanding- en WELL Building Standard Plantinum-label .


Climate Future Solution Award

De CO2-negatieve gevelsteen Pirrouet van Vandersanden behaalde de eerste plaats in de categorie Climate Future Solution Award. De gevelsteen wordt niet gebakken maar hardt uit door middel van CO2 en wordt fossielvrij geproduceerd met grondstoffen die tot 80% afkomstig zijn uit reststromen uit de staalindustrie.

BuildUp, de Belgische start-up die in 24 uur tijd bestaande woningen energetisch kan renoveren door ze in te pakken met geprefabriceerde panelen die bestaan uit biogebaseerde en circulaire materialen, eindige tweede in de categorie Climate Future Solution Award.

De derde plaats in deze categorie was voor Geiser, de energy service company (ESCO) die in Hasselt het energienet exploiteert dat de wijk Quartier Bleu voorziet van groene en betaalbare verwarming en koeling, door gebruik te maken van geothermischeenergieopslag.


Smart Innovation Award

In de categorie Smart Innovation Award was de eerste plaats voor de digital twin die SBE maakt van het vernieuwde viaduct in Vilvoorde. Die virtuele representatie, die steeds zal worden bijgewerkt op basis van realtime data, zal helpen voorspellen wanneer onderhoud nodig is en zo bijdragen aan de maximalisatie van de levensduur van het vernieuwde viaduct.


Fastest Grower in THE Construction Sector

Op de derde plaats in de categorie Fastest Grower in het Construction Sector staat Verbraeken Infra, een aannemer die naar eigen zeggen steeds streeft naar maximaal hergebruik en bestaande gerecupereerde bouwmaterialen recycleert tot nieuwe.


Bouwvrouw van het Jaar

Ook in de categorie Bouwvrouw van het Jaar kende de Belgian Construction Awards met Emma Callens van EMC Greenroofs een winnaar die een link heeft met circulair bouwen. Haar bedrijf is gespecialiseerd in advies rond en het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van groendaken en daktuinen, die een antwoord bieden op hedendaagse uitdagingen als de verstedelijking en de klimaatproblematiek.


Young Construction Personality van het Jaar

Hélène De Troostembergh, founder en CEO van BuildUp, sluit het rijtje met ‘circulaire’ winnaars op de Belgian Construction Awards af. Zij werd Young Construction Personality van het Jaar.

De Belgian Construction Awards zijn een initiatief van Bouwkroniek/Batichronique in samenwerking met verschillende partners.

In de komende weken en maanden zullen we op Circubuild uitgebreider ingaan op de gelauwerde circulaire projecten.

Deel dit artikel:

Onze partners