Beneens vervolledigt bouwteam voor circulaire renovatie van Infocentrum Kamp C
Kamp C heeft Beneens na een aanbesteding aangesteld als aannemer voor de renovatie van het Infocentrum op zijn site, die circulair en met zo veel mogelijk biogebaseerde bouwmaterialen moet gebeuren. De Olense aannemer vormt een bouwteam met ROOILIJN architectuur (ontwerp), BLIEBERG A.C.E. (advies over inschrijven op een circulaire aanbesteding), abt be (studie technieken), Studiebureau Cobbaut (stabiliteitsstudie), M-gineers (studie akoestiek) en Begreen@Home (EPB-verslaggeving), de ontwerpers van het vernieuwde Infocentrum die Kamp C na een eerdere aanbesteding had aangesteld. Het vernieuwde Infocentrum krijgt de naam Vonk.
We brachten het nieuws al eerder: na de succesvolle circulaire realisatie van zijn kantoorgebouw ’t Centrum enkele jaren geleden, gaat Kamp C, een autonoom bedrijf van de provincie Antwerpen dat als doel heeft de bouwsector duurzamer te maken, opnieuw voor een ambitieus bouwproject op zijn site met de renovatie van het Infocentrum. Het meer dan twintig jaar oude gebouw wordt verbouwd tot innovatiecentrum voor circulair en biogebaseerd bouwen; er zullen duurzame bouwmethodes gedemonstreerd worden en er zal veel ruimte zijn voor experimenten van start-ups en onderzoekers die werken rond duurzaam bouwen. Het vernieuwde informatiecentrum, waarvan inmiddels bekend is dat het Vonk zal heten, zal daarnaast ook voorzien in een cafetaria en conferentieruimtes.
De bestemming van Vonk en de missie van Kamp C indachtig, en in navolging van de circulaire aanpak van de bouw van ’t Centrum, wordt de renovatie van het Infocentrum circulair en met zo veel mogelijk biogebaseerde bouwmaterialen gerealiseerd, denk aan hout, kalkhennep, schimmels en stro. Ook moet een grote focus liggen op duurzame technieken en de sturing ervan.
Daarnaast was het ook de uitdrukkelijke wens van Kamp C de verbouwing zou worden uitgevoerd via de bouwteamformule, met andere woorden: dat het ontwerpteam van architecten, ingenieurs en adviseurs de aannemer al in een vroeg stadium bij de plannen betrekt en beide partijen gedurende het hele traject intensief overleggen met de bouwheer – Kamp C dus. Dat ontwerpteam werd begin dit jaar aangesteld na een aanbesteding en bestaat uit ROOILIJN architectuur (ontwerp), BLIEBERG A.C.E. (advies rond inschrijven op een circulaire aanbesteding), abt be (studie technieken), Studiebureau Cobbaut (stabiliteitsstudie), M-gineers (studie akoestiek) en Begreen@Home (EPB-verslaggeving). Kamp C kon rekenen op juridisch advies van Jonas Voorter, docent omgevingsrecht aan de UHasselt, rond circulair aanbesteden en het bouwteammodel.
Via een tweede aanbesteding werd nu Beneens aangesteld als aannemer.
Doordachte planmatige aanpak
De Olense aannemer, die uiteindelijk de enige kandidaat bleek, wat aantoont dat bouwen op circulaire wijze en met biogebaseerde materialen nog veel aannemers afschrikt, heeft een uitgesproken visie op circulair en biogebaseerd bouwen en legde een doordachte planmatige aanpak op tafel. “We voelen ons vanzelfsprekend sterk verbonden met ’t Centrum, het circulaire kantoorgebouw van Kamp C op dezelfde site. Het was voor ons dan ook evident om mee onze schouders te zetten onder dit project”, vertelt Joeri Beneens van Beneens.
Met Beneens aan boord van het bouwteam is de fase van gezamenlijke voorbereiding echt begonnen; de komende maanden werkt het bouwteam het voorontwerp van ROOILIJN architectuur en de ingenieurs verder uit. “Het bouwteammodel brengt met zich dat de circulaire ingrepen, maar ook andere ontwerpkeuzes, vandaag nog niet volledig vastliggen”, vertelt Bart Mermans van ROOILIJN architectuur. “Die worden gaandeweg en in overleg met alle partners van het bouwteam bepaald. We onderzoeken nu bijvoorbeeld samen met Beneens en Kamp C welke elementen we kunnen hergebruiken – dat kunnen ook recuperatiematerialen vanuit andere werven zijn – en hoe we die het beste integreren in de renovatie. Daaruit vloeide al een zoekertje voort voor oude auditoriumstoelen, die we in de aula van Vonk willen gebruiken."
Dit najaar moet het definitieve ontwerp klaar zijn. Opvallend: Kamp C bouwde in het traject een zogeheten knip in: het kan voor de uitvoeringsfase, die begin volgend jaar moet aanvangen, alsnog afzien van de overeenkomst met Beneens mocht dat om welke reden dan ook noodzakelijk blijken. Omgekeerd kan ook Beneens op dat moment nog onder het project uit mocht het voor de aannemer toch niet realiseerbaar blijken binnen het vooropgestelde budget. Maar uiteraard gaan zowel Kamp C als Beneens vandaag niet uit van dat scenario.
Demonstratieproject
Doordat het met zo veel mogelijk biogebaseerde materialen wordt gerealiseerd, zal Vonk ook op zichzelf, als living lab, demonstreren wat duurzaam bouwen inhoudt. Kamp C wil zo niet alleen visueel maar ook tactiel tonen hoe de bouwsector kan verduurzamen.
Het bouwteam moedigt fabrikanten en leveranciers van biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen die met hun oplossingen denken te kunnen bijdragen aan de circulaire renovatie aan contact met hen op te nemen en benadrukt dat die materialen zullen kunnen rekenen op heel wat zichtbaarheid. En wie oude auditoriumstoelen in de aanbieding heeft, mag zich dus ook melden. Het bouwteam laat ook weten dat het hoopt studenten te kunnen betrekken bij de realisatie. Daarvoor werden al contacten gelegd met de universiteiten van Gent, Hasselt en Luik.
Ook Jinnih Beels, gedupteerde van de provincie Antwerpen en bevoegd voor Kamp C, liet van zich horen na de vervollediging van het bouwteam met de aanstelling van Beneens: “Met dit bouwteam willen we aantonen dat circulair en biogebaseerd bouwen geen toekomstmuziek is, maar vandaag al haalbaar is. Vonk is dan ook een belangrijke stap om Provincie Antwerpen op de kaart te zetten als voortrekken in duurzaam en circulair bouwen.”
In het najaar van 2026 zal Vonk de deuren openen.
Het renovatieproject kan rekenen op steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen.