BESIX laat grootste torenkraan op groene waterstof draaien

BESIX heeft op zijn site in Sint-Pieters-Leeuw vier weken lang een getest hoe het de grootste torenkraan van zijn dienst Materiaalbeheer kan laten werken op groene waterstof. De test maakt deel uit van de strategie van BESIX Group om de activiteiten koolstofarmer te maken.

De waterstofgenerator die BESIX op initiatief van BESIX Environment, dat de operatie coördineerde, installeerde op zijn site in Sint-Pieters-Leeuw voor een testperiode van vier weken, bestond uit een brandstofcel en een interne batterij, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 110 kVA. Bedoeling van de test was om uit te zoeken in welke mate een waterstofgenerator in combinatie met een batterij op een stille en niet-vervuilende manier aan de vraag naar elektriciteit kan voldoen in de specifieke context van een bouwplaats.

De waterstofgenerator werd daarom aangesloten op de grootste torenkraan van BESIX’ dienst Materiaalbeheer. “De torenkraan heeft een onmiddellijk piekverbruik tot 70 kW, waardoor ze representatief is voor het verbruik van een kraan op een gemiddelde werf”, aldus François Campus, Senior Plant Manager bij BESIX.

Tal van parameters werden geëvalueerd tijdens de vier weken durende testperiode, zoals de betrouwbaarheid van de leverancier, de duurzaamheid van het vervoer van de waterstof, de veiligheid van de installatie … “De resultaten van test, waarin we een tiental personen hebben opgeleid, zullen de basis vormen van onze continue zoektocht naar oplossingen om onze CO2-uitstoot op onze werven te verminderen. Dit duurzame alternatief voor het gebruik van vervuilende diesel en de lawaaierige generatoren die erbij horen is echter slechts een van de pistes die we momenteel bewandelen in de energiestransitie. Samen met onze partners, klanten en leveranciers willen we de energietransitie blijven aanjagen,” besluit François Campus.

Deel dit artikel:

Onze partners