Het was voor Redactiebureau Palindroom evident op zoek te gaan naar een drukker die het Circubuild-boek zo duurzaam mogelijk kon drukken. De initiatiefnemer en uitgever van het naslagwerk over circulair bouwen kwam uiteindelijk uit bij Antilope De Bie Printing uit Duffel, dat van duurzaam en milieuvriendelijk drukken al jaren een speerpunt maakt. Redactiebureau Palindroom ging maar al te graag in op de uitnodiging van de drukkerij om het drukproces van het Circubuild-boek, dat op Batibouw wordt voorgesteld tijdens het Circubuild-event, van dichtbij mee te maken.
Een boek over circulair bouwen mag niet minder zijn dan het resultaat van een zo duurzaam mogelijk drukproces, vond Redactiebureau Palindroom. Om die reden, en ook omdat het redactiebureau duurzaamheid zelf al jaren hoog in het vaandel draagt, ging het op zoek naar een drukkerij waar het Circubuild-boek zo milieuvriendelijk mogelijk uit de persen kon rollen.
Het kwam uiteindelijk uit bij Antilope De Bie Printing uit Duffel, dat zo vriendelijk was Redactiebureau Palindroom uit te nodigen om met eigen ogen te zien hoe duurzaam het Circubuild-boek gedrukt werd. En dus trokken Wouter Polspoel, hoofdredacteur van Circubuild, en Kevin Moens, die de lay-out van het boek verzorgde, op donderdag 20 februari naar de drukkerij.
Groene stroom
Ze kregen er een uitgebreide rondleiding, die hen eerst naar het dak van het bedrijf bracht, waar een installatie van 3.000 m² zonnepanelen 300.000 kW groene stroom levert. Die zorgt er samen met klimaatregeling door middel van een zeer efficiënt en energiezuinig systeem met warmtepomp voor dat de energievoorziening alvast zo duurzaam mogelijk gebeurt. Voor het kleine gedeelte stroom waarin de drukkerij zelf niet kan voorzien via de panelen, neemt het, gestimuleerd door het Milieucharter van de Provincie Antwerpen uit 2016, 100% groene energie af. Het dak biedt voorts ook plaats aan tal van bijenkorven en een bijenhotel. “In het maximaliseren van onze ecologische bijdrage kijken we immers verder dan louter ons productieproces. De bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen, groenten en fruit. Prettige bijkomstigheid is dat ze lekkere honing produceren, die wij als origineel relatiegeschenk – de link met onze naam is mooi meegenomen – voor onze klanten gebruiken”, klonk het.
FSC®-gecertificeerd papier
Daarna ging het naar het magazijn, waar meer uitleg werd gegeven over FSC®-gecertificeerd papier. Dat is papier afkomstig van hout uit duurzaam beheerde bossen en het soort papier dat gebruikt wordt voor het Circubuild-boek. De standaard a-kwaliteit papiersoorten waar Antilope De Bie mee werkt zijn ook ecs-chloorvrij gebleekt.
Vegetale inkt
In de drukkerij werd vervolgens uitgelegd hoe productie via computer-to-plate films en ontwikkelchemicaliën overbodig maakt, hoe de drukplaten, chemische stoffen en solventen gerecycleerd worden en hoe de recyclage van papierafval gebeurt. Maar ook dat wordt gewerkt met inktsoorten op basis van plantaardige oliën.
Wat Antilope De Bie voorts nog zo duurzaam maakt: geen afvallozing in de riolering, scheiden van alle afval met een gecertificeerde firma voor recyclage of verwerking, minder energieverbruik door constante luchtbevochtiging, een bedrijfswagenpark dat werd aangevuld met elektrische voertuigen en bestelwagens op aardgas en gescheiden afwateringssystemen voor riolering en hemelwater – regenwater wordt opgevangen in een gracht, die in korte tijd is uitgegroeid tot een gezonde biotoop voor kikkers en andere waterdieren.
Digitale folder
U kan er dus vanop aan dat het Circubuild-boek, dat op 3 maart wordt voorgesteld tijdens het Circubuild-event op Batibouw, waar u trouwens nog altijd voor kan inschrijven via deze link, niet duurzamer tot stand kon komen. Overigens werd het (FSC®-gecertificeerd) papiergebruik voor de flyers die het Circubuild-project aankondigden ook al tot een minimum beperkt door te werken met een QR-code die naar een digitale folder leidde.
Het Circubuild-boek, een naslagwerk van meer dan 285 pagina’s dat naast een overzicht van bedrijven en producten en diensten die van pas kunnen komen bij circulair bouwen, ook 63 FAQ’s, een lexicon en enkele casestudy’s bevat, werd net als deze website en het event op Batibouw mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors van Circubuild: Derbigum, Schüco Belgium, Kloeckner Metals Belgium en Gyproc Saint-Gobain Construction Products Belgium. Na het event is het boek te koop aan de democratische prijs van 18 euro (incl. btw).