Binnen twee jaar Circular Hub in elke Belgische IKEA-winkel

IKEA opende op 1 maart in zijn filiaal in Bergen de eerste Circular Hub op Belgische bodem. De Zweedse meubelgigant kondigde tijdens de opening aan dat binnen twee jaar elke IKEA-winkel in ons land zo'n tweedehandsverkooppunt zal hebben.

De tweedehandsverkoophoek in de IKEA in Bergen, die de niet zo aantrekkelijke koopjeshoek verving, bestaat al een tijdje, maar werd recent vernieuwd en kreeg onder de naam Circular Hub een bredere invulling. De Circular Hub wordt een duurzame inspiratiezone, een plaats waar IKEA zijn klanten op duurzame ideeën wil brengen. Ikea zal er workshops organiseren, meubilair herstellen, eindereeks- en showroommodellen aanbieden maar vooral dus tweedehandsmeubilair verkopen dat klanten in ruil voor een aankoopvoucher zelf naar de winkel kunnen brengen. De waarde van die voucher hangt van de staat van het product en bedraagt maximaal de helft van het initiële aankoopbedrag. Een offerte kan je laten maken op de website van IKEA.


Duurzaamheidsplan

IKEA liet tijdens de opening van de eerste Belgische Circular Hub weten dat het de bedoeling is dat binnen twee jaar elk IKEA-filiaal in België zo’n Circular Hub heeft. Voor Ikea maken de Circular Hubs immers deel uit van een groter duurzaamheidsplan met drie pijlers: alleen nog werken met hernieuwbare of gerecycleerde materialen en een zero-waste-aanpak hanteren tegen 2030 - daarvoor investeert IKEA via zijn investeringsmaatschappij Ingka Investments onder meer in RetourMatras, zie video - en zijn klanten inspireren tot duurzaam leven. De Circular Hubs kaderen dus in die laatste ambitie.

In Nederland experimenteert IKEA overigens ook al met product as a service. Studenten kunnen er IKEA-meubilair leasen voor in hun kot. Ook in Zweden en Zwitserland zette IKEA al zijn eerste stappen in product as a service.

Deel dit artikel:

Onze partners