Boorwerken grootste residentieel BEO-veld van West-Vlaanderen gestart

Op de site van het voormalige VTI in de Brugse historische binnenstad zijn de boorwerken gestart voor de aanleg van het grootste residentieel BEO-veld, een groot ondergronds reservoir waar aardwarmte kan worden ‘getankt’ en opgeslagen, van West-Vlaanderen. Een gespecialiseerde firma zal de komende twee maanden 120 keer 150 meter diep in de grond boren om warmtelussen te creëren. Via het BEO-veld zullen de 135 gezinnen van de nieuwe stadswijk Boevrie hun woning verwarmen en afkoelen. “Door te kiezen voor geothermie zullen de bewoners de komende decennia samen 100 ton minder CO2 uitstoten. Om zo veel broeikasgassen uit de lucht op te nemen heb je anders 5.000 bomen nodig”, zegt Steven Langenaken, Project Manager bij projectcoördinator Steenoven.

Nadat de leerlingen van het VTI in Brugge een nieuw onderkomen hadden gevonden in een gloednieuw schoolgebouw vlak bij het station, startte in september 2022 de sloop van de oude gebouwen. Op die site langs de Boeveriestraat komt Boevrie, het belangrijkste binnenstedelijk woonproject voor Brugge in jaren. Boevrie is een ontwikkeling van Boeverie NV, bestaande uit Baltisse, Heem Invest en Clarebout, met 102 appartementen, 25 eengezinswoningen, acht stapelwoningen – compactere woningen voor jonge starters of alleenstaanden – en één kantoorruimte.


Duurzame energie zonder zonnepanelen

Boeverie NV en projectcoördinator Steenoven zetten op de site van Boevrie maximaal in op hernieuwbare energie en moesten daarvoor heel inventief te werk gaan. Om in dit project niet af te wijken van het origineel karakter van de Brugse binnenstad konden immers geen zonnepanelen worden toegepast. Die zouden namelijk het aanzicht en zo de uitstraling van het historische erfgoed verstoren. Uiteindelijk werd gekozen voor geothermie middels een BEO-veld.

“We doen er alles aan om dit woonproject perfect te laten passen binnen het Unesco-gebied, met maximale aandacht voor duurzaamheid. We kiezen daarom doelbewust voor een BEO-veld, dat staat voor Boorgat Energie Opslag. Het is met voorsprong de meest duurzame en CO2-neutrale energiebron. Door de vorm van Boevrie, een grote ondergrondse parkeergarage met daarop compacte gebouwen, is bodemenergie de aangewezen en meest efficiënte manier om duurzaam te verwarmen”, vertelt Steven Langenaken, Project Manager bij projectcoördinator Steenoven.


Anderhalf Atomium diep

Een BEO-veld is een groot ondergronds reservoir waar aardwarmte kan worden ‘getankt’ en opgeslagen. Om de aardwarmte te tanken, moet een gespecialiseerde firma 120 lussen verticaal tot 150 meter diep boren. Dat is anderhalve keer het Brusselse Atomium of bijna twee keer het Brugse Belfort.

In die 120 geboorde putten komen in totaal 36 kilometer aan leidingen die via een lus weer naar boven komen tot aan de individuele warmtepompen. Door de buizen vloeit een mengsel van het antivriesmiddel glycol en water. Op grote diepte neemt het mengsel de constante temperatuur over van de aardbodem, die gemiddeld 10 tot 12 graden bedraagt. Daarna wordt in de warmtepomp de warmte van het mengsel via een warmtewisselaar overgedragen naar het intern leidingsysteem en verder opgewarmd naar 40 graden, geschikt voor vloerverwarming, of naar 60 graden, voor sanitair water. In de zomer, wanneer de bodem koeler is dan de temperatuur in woningen, zorgt het leidingnet van de vloerverwarming ervoor dat er koel water circuleert en de appartementen en woningen passief gekoeld worden.

Geert Van Mol, CEO van Steenhoven: “Door de expertise van Steenoven in PPS-projecten, waarin duurzaamheid een belangrijk kwaliteitscriterium is, lopen we voor in de technische en economische oplossingen rond duurzaamheid. Een BEO-veld kent standaard een hoog investeringsplaatje, maar we hadden dat in ons basisproject van 2016 al opgenomen in onze plannen voor Boevrie. In vergelijking met toen staat de energieprijs nu een pak hoger, waardoor de terugverdientijd al geslonken is tot ongeveer tien jaar. Sowieso is een BEO-veld de toekomst voor grote projectontwikkelingen en een win-win voor zowel klimaat als bewoner. Die bespaart immers jaarlijks aanzienlijk op zijn energiefactuur.” ​


Eerste bewoners in 2026

De boorwerken, die gestart zijn in de tweede helft van februari, nemen twee maanden in beslag. Aansluitend begint de aannemer met de kelder uit te graven en de ondergrondse garage te bouwen. Daar komen 185 staanplaatsen en garageboxen, 210 fietsstaanplaatsen en 118 bergingen. Op de volledige site van 11.700 vierkante meter voorziet de projectontwikkelaar zeven groene pleinen die de woningen met elkaar verbinden en de typische Brugse uitstraling versterken. Nog voor de bouwwerken begonnen, was al bijna 60% van de woningen en appartementen verkocht. In 2026 moet Boevrie de eerste bewoners verwelkomen. Meer info over het project vind je hier. Bewegend beelden van de werken aan het BEO-veld vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners