Broek uit voor een beter klimaat: Soprema maakt isolatie van oude jeans

SOPREMA lanceert met PAVATEXTIL P duurzaam isolatiemateriaal gemaakt uit oude jeans.

Circulair bouwen is een van de leidende principes wanneer SOPREMA nieuwe producten ontwikkelt. Dat blijkt ook uit een van de laatste innovaties van de fabrikant van bouwoplossingen met hoofdzetel in Grobbendonk: duurzaam isolatiemateriaal gemaakt uit oud katoen, voornamelijk jeans, genaamd PAVATEXTIL P.

Om de zachte isolatieplaten te maken, worden de oude broeken en het oude katoen eerst uitgerafeld. Dat gebeurt bij een Frans recyclagebedrijf. Daarna worden de vezels hergebruikt in een ecologisch geoptimaliseerd productieproces waarbij zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen worden benut. Goed om weten is dat om één jeansbroek te maken, maar liefst 7.000 liter water nodig is. De productie van jeans is dus enorm belastend voor het milieu en daarom is het alleen maar goed dat SOPREMA ze met PAVATEXTIL P een tweede leven geeft.

De platen houden de woning in de winter lekker warm en in de zomer lekker fris, wat zich laat gevoelen op de energierekening. Daarnaast heeft PAVATEXTIL P een goede akoestische en vochtregulerende werking en zorgt het materiaal ook voor een gezonder binnenklimaat omwille van zijn natuurlijke oorsprong. Met haar klasse A+ voor uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) staat de isolatie garant voor luchtkwaliteit in de woonruimte.

Ook voor de plaatsers biedt PAVATEXTIL P voordelen: het materiaal is licht en flexibel en eenvoudig en gemakkelijk te versnijden. Het laat zich daardoor in een handomdraai plaatsen tussen dakbinten, op de plankenvloer of tegen muren en schotten. Dikke lagen aanbrengen, is geen enkel probleem.

De tijd heeft nauwelijks invloed op de initiële dikte en de isolerende kracht van PAVATEXTIL P, waardoor SOPREMA de prestaties langdurig kan garanderen. PAVATEXTIL P wordt voorlopig dus nog gemaakt in Frankrijk, maar is ook in België te verkrijgen. Het is SOPREMA’s bedoeling het nieuwe isolatiemateriaal op termijn ook in België te gaan produceren.

Deel dit artikel:

Onze partners