De stad Brugge gaat in deelgemeente Lissewege een ontmoetingscentrum realiseren volgens de principes van circulair bouwen. De bouw zal als pilootproject fungeren voor toekomstige circulaire projecten in de stad. Het is niet geheel onverwacht dat de stad Brugge haar eerste stappen zet in circulair bouwen. Recent ondertekende ze immers de Green Deal Circulair Bouwen.
Het nieuwe ontmoetingscentrum, waarvoor nog geen plannen beschikbaar zijn, komt op de Scharphoutsite. Daar staan nog nu verouderde schoolgebouwen, maar die zullen worden gesloopt.
Zoals alle recente gebouwen die Stad Brugge de voorbije jaren heeft gerealiseerd, zal het nieuwe ontmoetingscentrum een Bijna Energie Neutraal-gebouw zijn. Onder meer led-verlichting, zonnepanelen, een zuinige stookinstallatie met warmterecuperatie en eventueel geothermie moeten het gebouw zo energiezuinig mogelijk maken.
Materialenkeuze aan de hand van LCA's
Maar deze keer wil de stad dus veel verder gaan. Zo heeft ze de doelstelling om het complex hemelwaterneutraal te maken door water te recupereren, te hergebruiken en het overtollige regenwater ter plaatse te laten infiltreren. De keuze van de toegepaste materialen en technieken zal dan weer aan de hand van LCA’s gebeuren, een methode om de totale milieubelasting en kostprijs te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, en niet alleen tijdens de bouwfase.
Flexibel ontwerp
Daarnaast zal het ontwerp inzetten op multifunctionele ruimtes. Zo wil het de levensduur van het gebouw verlengen doordat in de toekomst andere invullingen mogelijk zullen zijn. Het nieuwe complex zal bestaan uit een polyvalente zaal voor maximaal 300 personen met een obstakelvrije zone van minimaal 608 m² en vrije hoogte van 7 meter en een ruime berging, drie à vier multifunctionele ruimtes van verschillende afmetingen die kunnen dienen als vergaderlokalen, creatieve ruimtes of repetitielokalen, een bar met een ingerichte keuken en drankberging, een ruime inkomhal met onthaal, twee kleedkamers, een sanitair blok en kleine EHBO-ruimte, bergruimte voor verenigingen, een lokaal voor de jeugdvereniging KSA met drie werklokalen, barruimte, aparte berging en sanitair en een bibliotheekruimte.
Klaar in 2023
Bedoeling is om het ontwerp en de aanstelling van de studiebureaus nog dit jaar te finaliseren. In 2021 worden dan de omgevingsvergunning en de aanbesteding ingediend. De effectieve bouwperiode zal lopen van 2022 tot en met 2023. De totale kostprijs voor de nieuwbouw wordt geraamd op 3,6 miljoen euro.