Brussel beloont circulaire renovatie Usquare | circubuild.be

Brussel beloont circulaire renovatie Usquare

  •   19 jan 2020
  • Wouter Polspoel

De renovatie en wederopbouw van Usquare, de voormalige rijkswachtkazernes aan de Toussaintlaan, is door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – via be.exemplary – bekroond. Het gezamenlijke herbestemmingsproject van de VUB, ULB en Maatschappij voor Stedelijke Inrichting wordt erkend als een voorbeeldgebouw dat zich op circulaire economie focust. Usquare is een van de zestien laureaten die gezamenlijk zo'n 3 miljoen mogen verdelen.

Met een oppervlakte van 10.543 m² zijn de oude kazernes een belangrijk project voor de toekomst van de Brusselse universiteiten. Het initiatief moet uitgroeien tot een studentenwijk waar iedereen binnen en buiten kan stappen. De herinrichting moet ruimte maken voor wetenschappelijk onderzoek, internationale uitwisseling, ondernemingen en innovatie. Momenteel wordt de site al gebruikt wordt door ingenieurs en het FabLab. Het doel is om op 1 januari 2024 volledig operationeel te zijn.

Het wordt echter niet alleen een inspirerende studie- en werkplek, maar ook een aangename woon- en leefomgeving waar de Brusselaar zich thuisvoelt.


"Muren slopen"

Rector Caroline Pauwels: "We zijn geweldig blij met deze erkenning. Met Usquare willen we duurzaam muren slopen. Tussen onderzoekers en studenten van VUB en ULB. Maar evengoed tussen beide universiteiten, de stad en de wereld. Usquare moet bovendien een plaats van internationale ontmoetingen en uitwisselingen worden."

Het project Usquare wordt ondersteund door het  Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2014-2020. Het streeft naast de ontwikkeling van een circulaire economie, ook het rationele gebruik van grondstoffen na.

Het Brussels Gewest heeft zestien laureaten bekendgemaakt van Be Exemplary, het initiatief voor voorbeeldgebouwen. De projecten gaan van eengezinswoningen over een school die zeven vrienden ombouwen tot een co-housingproject, tot de grootste werf van Brussel aan de WTC-torens. Er wordt een recordbedrag van drie miljoen euro uitgetrokken.


Parijs achterna

Prorector Paul De Knop, die het project namens de VUB opvolgt: “Het gewest laat zien dat het duurzaamheid serieus neemt. Met deze erkenning kunnen wij weer een volgende stap nemen naar een verbindende universiteitswijk zoals Parijs het Quartier Latin heeft.”

Nieuwsoverzicht